Готові до зими на 90%. В уряді рапортують про рекордні запаси газу у сховищах

Готові до зими на 90%. В уряді рапортують про рекордні запаси газу у сховищах
Влада налаштована оптимістично щодо майбутнього опалювального сезону
фото: LB.ua

В українських газосховищах на сьогодні акумульовано 18,5 млрд кубометрів газу

Україна станом на кінець позаминулого тижня на 90% готова до опалювального сезону. Пріоритетом уряду під час його проходження буде забезпечення «спокою та комфорту населення». Про це під час інтерв’ю виданню LB.ua повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Керівник уряду зазначив, що влада планує протягом опалювального сезону утримувати ціну на газ для населення та теплокомуненерго незмінною.

«Є річний контракт – 7,96 грн ціна від «Нафтогазу». Ціна незмінна до 1 травня. 7,42 грн – ціна трирічного контракту на рік для теплокомуненерго. У парламенті мене питали про ОСББ. ОСББ знаходиться там же, де і люди, бо це об’єднання людей, як фізичні особи вони отримують газ для котелень за тією ж ціною», – пояснив голова уряду.

Шмигаль запевнив, що ресурсів для утримання цін на газ достатньо, оскільки у сховищах на сьогодні акумульовано 18,5 млрд кубів. І хоча лише 11 млрд кубів з них належать Україні, а решта теоретично може бути продана за кордон, держава може розраховувати і на цей газ із високою імовірністю.

Відповідаючи на питання журналістів щодо готовності української об’єднаної енергосистеми до проходження опалювального сезону, Шмигаль зазначив, що ситуація з вчасними ремонтами блоків АЕС цього року дозволяє почувати себе спокійніше, а питання постачання вугілля для теплової генерації залишається одним з головних викликів у підготовці до опалювального сезону.

«Наразі маємо на складах майже 1 млн тонн вугілля. Ще 1,7 млн тонн – це власний видобуток у жовтні, і ще 0,6 млн тонн буде імпортовано цього місяця. Я вже казав, що ціна на вугілля на світових ринках уже понад $200 за тонну, і це також створює додаткові труднощі, але ми з ними впораємося», – пояснив голова уряду.

Нагадаємо, Верховна Рада запросила міністра енергетики Германа Галущенка на годину запитань до уряду. Вона традиційно пройде в п'ятницю.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: