Колишній прем’єр розповів, скільки коштуватиме Україні поточна енергетична криза

Колишній прем’єр розповів, скільки коштуватиме Україні поточна енергетична криза
Колишній голова уряду наголосив, що потрібно сконцентруватися на збільшенні видобутку власного газу
фото: glavcom.ua

За словами політика, упродовж кризи із енергозалежної промисловості витече $5 млрд

За найскромнішими підрахунками, енергетична криза, що наразі розгортається в Україні, коштуватиме державі $10 млрд. Про це в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня» повідомив колишній прем’єр, лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман.

За словами політика, упродовж кризи $5 млрд витече з бюджетної сфери і стільки ж – із енергозалежної промисловості.

Гройсман уточнив, що підписаний владою на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад меморандум про непідняття тарифів на гарячу воду та опалення є маніпуляцією влади. Фактично, поклавши на органи місцевого самоврядування зобов’язання не підвищувати тарифи на опалення, влада вирішила заплатити за газ грошима платників податків, що залишаються у місцевих бюджетах.

«Замість того, щоб 4% ПДФО пустити на розвиток, вони грішми платника податків платять за газ, намагаючись компенсувати власні факапи», – обурився Гройсман.

Політик нагадав, що чинна влада мала усі можливості запасти у сховищах газ для проходження опалювального сезону, коли він коштував значно дешевше, однак не зробила цього. Тож, на думку Гройсмана, для подолання поточної кризи необхідно максимально концентруватися на чотирьох напрямах.

«Перший – збільшення видобутку власного газу. Другий – масштабна енергомодернізація. Третій – заходи підтримки промисловості, яка найбільше залежить від вартості газу, субсидії для промисловості. І четвертий – обов'язково має працювати програма захисту населення через програму монетизованих субсидій. Це дуже складні завдання, але уряд зобов'язаний їх вирішити», – підсумував Гройсман.

Раніше голова правління НАК «нафтогаз України» Юрій Вітренко зробив важливу заяву щодо опалювального сезону в Україні.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: