Міжнародний валютний фонд оцінив податкову політику України

Міжнародний валютний фонд оцінив податкову політику України

МВФ: деякі кола в Україні наполегливо прагнуть скасувати податок на прибуток корпорацій

Податкова політика в Україні ведеться відразу по двох напрямах

Міжнародний валютний фонд вважає двоякою нинішню податкову політику України, яка хоч і була суттєво модернізована впродовж останніх років, однак потребує правильного вдосконалення за рахунок запровадження ефективних інструментів.

Про це йдеться в офіційному повідомленні МВФ.

«Податкова політика в Україні ведеться відразу по двох напрямах. З одного боку, за ці роки була проведена значна робота щодо поступового вдосконалення та оновлення податкової системи. З іншого, ставляться під сумнів основні положення існуючої системи», – заявили у Фонді.

У МВФ відзначають, що в Україні були спрямовані «серйозні зусилля» на модернізацію міжнародних аспектів податку на прибуток, а також наближення до стандартів ОЕСР (Організації економічної співпраці та розвитку). Однак деякі кола в Україні «наполегливо прагнуть скасувати податок на прибуток корпорацій».

Як пояснюють у МВФ, основна ідея цих пропозицій полягає в тому, щоби ввести податок на виведений капітал.

«У попередніх звітах Департамент з фіскальних питань МВФ виступав проти прийняття податку на виведений капітал, бо це призвело би до значних втрат доходу», – йдеться у документі.

Натомість зазначається, що нещодавно в Україні була прийнята прискорена амортизація інвестицій у основний капітал, що є «більш адресним податковим стимулом», який має дати очікувані результати.

Крім того, позитивним для податкової політики називається Програма добровільного розкриття інформації (VDP). Вона має дозволити платникам податків за певну суму врегулювати фінансові й фізичні активи, за які не сплачувались податки на прибуток.

«Це сприятиме збільшенню податкової бази в майбутньому, оскільки доходи, отримані від цих активів, стануть видимими для Державної податкової служби», – додали у Фонді.

Аналіз, висновки та рекомендації МВФ були складені за підсумками роботи місії технічної підтримки Фонду для України, яка працювала в липні цього року з офіційним Києвом в режимі відеоконференці

Нагадаємо, позаштатний радник керівника Офісу президента України Тимофій Милованов заявив, що Україна не отримає транш від Міжнародного валютного фонду у 2020 році.

Зазначимо, на думку ексзаступника міністра економіки Павла Кухти, лише для підтримки підприємців у разі введення в Україні локдауну знадобиться 20 мільярдів гривень.

Нагадаємо, прем’єр Шмигаль очікує від МВФ позитивного сигналу для отримання нового траншу.

До слова, голова Нацбанку сподівається, що місія МВФ відвідає Україну до кінця року.

10 листопада керівник Нацбанку Шевченко зустрівся з головою місії МВФ.

Як повідомлялося раніше, колишній міністр економіки Тимофій Милованов висловився за додаткову емісію гривні у випадку локдауну.

Минулого тижня стало відомо, що Милованов призначений радником керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: