Чи буде дефіцит зерна у 2022 році: Мінагрополітики дало прогноз

Чи буде дефіцит зерна у 2022 році: Мінагрополітики дало прогноз
За травень Україна експортувала близько 1,8 млн т зернових
фото із відкритих джерел

Потрібно експортувати ще близько 20 млн т урожаю 2021 року

За останні два місяці Україна суттєво наростила темпи експорту зернових. Вдалося експортувати майже 3 млн тонн. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, передає AgroPortal.ua.

«За травень ми вивезли близько 1,8 млн т зернових. У квітні було експортовано 1,09 млн т. За останні два місяці ми суттєво наростили темп порівняно з березнем, коли вдалося відправити лише близько 190 тис. т.», – розповів міністр.

Проте Сольський зауважив, що темпи експорту потрібно ще нарощувати, адже на носі новий урожай, а попередній і досі лежить на складах.

«До війни ми експортували 5-6 млн т зернових. Нам потрібно експортувати ще близько 20 млн т урожаю 2021 року, і вже на носі новий урожай», – зазначив Сольський.

Також міністр додав, що в Україні кризи на зернові не буде і ми зможемо себе прогодувати, не дивлячись на складну економічну ситуацію. А от блокування Росією портів може позначитися на інших країнах, адже Україна є одним з головних постачальників продовольства на світовий ринок.

«Блокування українських портів – це оголошення війни продовольчій безпеці світу. Україна належить до топ-3 постачальників продовольства на світовий ринок. Ми – п’яті в світі за експортом пшениці, посідаємо четверту сходинку за реалізацією кукурудзи, третю – ячменю та першу – соняшникової олії. Блокування Росією українських портів загрожує голодом і бідністю 1,7 млрд людей, що становить 20% населення світу. Ціни на зерно на світових біржах рекордно виросли. Україна зможе себе прогодувати повною мірою. Ми маємо запасів для українців не на один рік. Завершилася посівна кампанія. У нас немає дефіциту за жодною з продовольчих позицій. Питання в тому, як довго триватиме російський шантаж світу голодом», − повідомив Сольський.

Нагадаємо, Росія зажадала зняття санкцій в обмін на розблокування українських портів.

Тим часом Україна готує «план Б» у разі неможливості розблокування портів.

До слова, ООН пророкує «пекло на землі» через війну в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: