Яким буде курс гривні? Голова Ради Нацбанку зробив важливий прогноз

Яким буде курс гривні? Голова Ради Нацбанку зробив важливий прогноз
Офіційний курс гривні до долара за 2019 рік зріс на 16,9%, - голова Ради НБУ

Богдан Данилишин не виключає обвальної девальвації

Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин в інтерв’ю «Главкому» розповів, що на сьогодні приплив іноземного капіталу не збільшує золотовалютні резерви.

За словами Данилишина, у поточній ситуації іноземний капітал зміцнює гривню, збільшує темпи зростання імпорту і зменшує темпи зміни експорту. «Як наслідок, на фоні укріплення гривні зростає від’ємне сальдо торговельного балансу. При зміні вектору руху капіталу на його відтік з ринків, які розвиваються, зростає ризик обвальної девальвації гривні до основних світових валют», - наголосив голова Ради Нацбанку.

Данилишин зазначив, що офіційний курс гривні до долара за 2019 рік підвищився на 16,9% з 27,69 гривні 1 січня 2019 року до 23,68 гривні 1 січня 2020 року. «Гривня укріплюється завдяки припливу капіталу на ринок ОВДП (облігації внутрішньої державної позики України – ред.) і сезону продажу врожаю 2019 року, що був великим. Національний банк стримує зміцнення гривні інтервенціями, але робить це таким чином, що обидва фактори все ж впливають на курс», - підкреслив голова Ради Нацбанку.

Нагадаємо, 27 грудня 2019 року прем’єр Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів України підготує новий макроекономічний прогноз на початку 2020 року і запропонує Верховній Раді внести зміни до бюджету-2020.

Як повідомлялося, доходи загального фонду державного бюджету України з початку 2019 року становили 93,9% від запланованого показника, в результаті чого до бюджету не надійшло 51,46 млрд гривень, запланованих у бюджеті. Це сталося через зміцнення національної валюти.

Раніше Кабінет міністрів зробив прогноз, що середній курс гривні до долара у 2020 році становитиме 27 грн/долар. Така цифра закладена у макропрогнозі, на якому розрахований проект держбюджету-2020.

Читайте більше:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: