Лазарева субота: що дозволено і заборонено робити 11 квітня

Лазарева субота: що дозволено і заборонено робити 11 квітня
У Лазареву суботу православна церква згадує чудо воскресіння Ісусом Христом святого Лазаря

У Лазареву суботу православна церква згадує чудо воскресіння Ісусом Христом святого Лазаря

11 квітня 2020 року у православних — Лазарева субота. Цей день названий на честь великого чуда, коли Господь воскресив праведного Лазаря. На той момент Лазар був мертвий вже чотири дні, але з волі Христа воскрес і прожив ще 30 років.

Лазарева субота: історія свята

У Лазареву суботу православна церква згадує чудо воскресіння Ісусом Христом святого Лазаря.

Праведний Лазар був братом Марії і Марфи, він жив з сестрами неподалік Єрусалима, в селищі Віфанія.

Ісус нерідко відвідував їхній дім, а Лазаря Спаситель називав своїм другом. Одного разу Лазар захворів, і коли про це дізнався Христос, Він сказав: «Це хвороба не на смерть, а на славу Божу, щоб через неї прославився Син Божий«».

Лазар помер за чотири дні до того, як Ісус прибув до Віфанії. Як сказано в Євангелії, «І закапали сльози Ісусові», коли почув Він про смерть Лазаря. Але Син Божий велів відсунути камінь від похоронної печери, у якій був похований святий, і сказав йому: «Лазар! Іди геть». Померлий Лазар воскрес і вийшов з печери.

800px-lazarusbethany

Звістка про дивовижну подію швидко розлетілася Юдеєю. І наступного дня, коли Ісус в'їхав до Єрусалиму на ослі молодому, натовпи людей зустрічали Його як царя, устеляючи Його шлях своїм одягом і пальмовим гіллям.

А святий Лазар прожив ще 30 років після свого воскресіння – він був єпископом на Кіпрі й проповідував християнство.

Що потрібно робити в цей день

Лазарева субота – важливе у християнстві свято, в цей день люди молилися святому Лазарю про зцілення від хвороб.

Здавна вважалося, що в цей день не можна сумувати і скаржитися на життя, всі помисли і бажання повинні бути світлими і чистими.

У народі кажуть, що в цей день варто нарвати верби для освячення у Вербну неділю. Також цього дня варто сіяти горох. Кажуть, що в такому випадку він добре вродить.

Традиційними стравами на столі вважаються гречані млинці та різні каші.

Що не можна робити в Лазареву суботу

Великим гріхом вважається лихословити в Лазареву суботу. Жодного злого слова не повинно бути вимовлено в цей день.

У Лазареву суботу не можна працювати, прибирати, займатися рукоділлям. Заборонені також веселі масові гуляння.

Не можна відмовляти людям у допомозі, топтати крихти їжі, що впали з обіднього столу на підлогу.

в цей день не можна займатися домашніми справами, в тому числі пранням, прибиранням, роботою на городі, будівництвом і іншим. Винятки становлять лише справи першої необхідності, які не можна відкласти на кілька днів.

Не можна вживати будь-які спиртні напої - дозволяється випити трохи вина як знак поминання Лазаря.

Слід утриматися від пишних застіль і галасливих свят, в тому числі від святкування весіль і днів народження

Народні прикмети 11 квітня на погоду:

  • багато березового соку — до дощового літа;
  • берези рано опушилися — до посушливого літа, а якщо вільха — навпаки;
  • багато лебедів зустріти — до теплої весни;
  • сороки в’ють гнізда низько — багато гроз влітку буде.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: