Перемога Санду, україномовна пропаганда Путіна та жахливий рекорд на водоймах. Головне за 12 липня

Перемога Санду, україномовна пропаганда Путіна та жахливий рекорд на водоймах. Головне за 12 липня
За попередніми підрахунками на виборах в Молдові перемогла партія чинної президентки Маї Санду «Дія і солідарність» (PAS)
Фото: Diego Herrera / Global Look Press

«Главком» зібрав найголовніші новини за 12 липня

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що в Україну доставили чергову партію китайської вакцини CoronaVac. Незабаром 500 тисяч доз препарату почнуть розвозити по регіонах.

Європейський союз затвердив продовження економічних санкцій проти Росії. Обмеження застосовують за окупацію Криму.

Центральна виборча комісія Молдови опрацювала 100% бюлетенів на дострокових парламентських виборах. Згідно з попередніми підрахунками, перемогла партія чинної президентки Маї Санду «Дія і солідарність» (PAS), яка набрала 52,80% голосів виборців.

«Главком» зібрав найголовніші новини за 12 липня.

ЄС затвердив економічні санкції проти Росії за окупацію Криму

Європейський союз затвердив продовження економічних санкцій проти Росії. Обмеження застосовують за окупацію Криму. Про це повідомляє брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк у Twitter.

«Затверджено продовження відстрочення економічних санкцій ЄС проти Росії на 6 місяців по Україні та Криму», – зазначив він.

А на останньому саміті лідери країн ЄС підтвердили готовність вводити санкції проти Росії кожен раз, коли в цьому є необхідність.

Тим часом, Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти 34 іноземних компаній та фізичних осіб. У «чорний список» потрапили відомі виробники з Китаю і Росії.

Впевнена перемога Санду. ЦВК Молдови опрацювала 100% бюлетенів

Центральна виборча комісія Молдови опрацювала 100% бюлетенів на дострокових парламентських виборах. Згідно з попередніми підрахунками, перемогла партія чинної президентки Маї Санду «Дія і солідарність» (PAS), яка набрала 52,80% голосів виборців.

На другому місці, за даними ЦВК, опинився передвиборчий блок Партії соціалістів і Партії комуністів (ПСРМ-ПКРМ), що набрав 27,17% голосів. Партія «Шор», за яку проголосували 5,74% виборців, на третьому місці.

Решта формувань, згідно з попередніми даними, не проходять до парламенту. Так, блок «Ренато Вусатий» набрав 4,10% голосів, партія Платформа «Гідність і правда» (DA) – 2,33%. Решта кандидатів набрали менш як 2% голосів виборців.

«Жахливий рекорд». За добу в Україні потонули понад 30 осіб

Протягом минулої доби на водоймах України загинули 32 особи. При цьому за тиждень зафіксовано 94 смерті на воді (12 дітей), з початку місяця – 124 смерті (16 дітей), а з початку року – 665 осіб потонули, з них – 70 дітей.

Нагадаємо, що в червні на водоймах загинув 201 українець, в тому числі 35 дітей.

Путін написав статтю українською про Україну. Згадав і Батия, і «Новоросію»

На офіційному сайті Кремля 12 липня опублікували статтю українською мовою «про історичну єдність росіян та українців». Автором статті обсягом майже 40 тисяч символів зазначений президент РФ Володимир Путін.

Стаття починається з того, що Путін пригадує сказані нещодавно слова про те, що «українці та росіяни – один народ, одне ціле». Також він вирішив пригадати історію навали хана Батия

Президент РФ вважає, що українській владі не потрібен Донбас, оскільки той мирним шляхом начебто не прийме нинішню політику Києва. «Судячи з усього, і все більше переконуюсь у цьому: Києву Донбас просто не потрібен. Чому? Тому що, по-перше, мешканці цих регіонів ніколи не приймуть ті порядки, які їм намагалися і намагаються нав’язати силою, блокадою, погрозами. І по-друге, підсумки і Мінська-1, і Мінська-2, які дають реальний шанс мирно відновити територіальну цілісність України, безпосередньо домовившись з «ДНР» і «ЛНР» за посередництвом Росії, Німеччини і Франції, суперечать всій логіці проєкту «антиРосія», – заявив Путін.

Зазначимо, президент Росії Володимир Путін знову взявся за історичних аналіз і озвучив свою версію походження сучасної Україну. Він назвав Україну «дітищем радянської епохи» і вважає, що вона створювалася за рахунок історичної Росії.

Сили НАТО в Україні. На Широкому Лані стартували масштабні військові навчання

12 липня, на базі Міжвидового центру підготовки військових частин та підрозділів, що у Миколаївській області, розпочинаються міжнародні українсько-британські військові навчання «Козацька булава – 2021».

Як повідомляє пресслужба Генерального штабу Збройних сил України, в урочистостях візьмуть участь представники командування Сухопутні війська, оперативного командування «Схід», командир Четвертого батальйону Королівського полку Шотландії, командир операції UNIFIER та інші.

У навчаннях буде задіяно близько двох тисяч військовослужбовців та понад 300 одиниць військової техніки з п’яти країн-партнерів.

Країни-учасниці навчань:

  • Україна,
  • Велика Британія,
  • Канада,
  • США,
  • Королівство Швеція.

В Україну доставили ще пів мільйона доз китайської вакцини

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що в Україну доставили чергову партію китайської вакцини CoronaVac. Незабаром 500 тисяч доз препарату почнуть розвозити по регіонах, інформує пресслужба Офісу президента.

«Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що в Україну прибуло ще 500 тисяч доз вакцини CoronaVac і незабаром її буде розподілено в регіони, зокрема в найвіддаленіші населені пункти, щоб щепити якомога більше людей», – ідеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що найближчим часом Міністерство охорони здоров'я очікує на отримання 1,23 млн доз вакцини CoronaVac і 256 тисяч доз препарату Pfizer.

Зазначимо, Україна переглянула контракт щодо закупівлі CoronaVac і заощадила 34 млн грн.

Також повідомлялося, що Pfizer тепер доступний у центрах вакцинації.

Слід зауважити, що європейський регулятор заявив про серйозні побічні ефекти після вакцин Pfizer і Moderna.

Уперше в світі: у Японії обіцяють запустити аеротаксі

Влада Японії обіцяє до 2025 року запустити сервіс повітряних електротаксі. Влада планує випробувати, сертифікувати та випустити на маршрути літальні апарати VoloCity від компанії Volocopter.

Авіакомпанія Japan Airlines вклала кошти у німецького розробника Volocopter з метою надання послуг аеротаксі на комерційній основі.

Електричні гвинтокрили Volocopter тестуватимуть в префектурі Міе. Саме там вже дозволені випробувальні польоти на окремих ділянках. З часом повітряне таксі доставлятиме пасажирів з аеропорту в райони міста.

Тестові польоти відбуватимуться в радіусі до 20 кілометрів, згодом – аеротаксі курсуватиме й в прилеглі міста в радіусі від 50 до 150 кілометрів.

Що відомо про вертоліт VoloCity:

  • здатний перевозити двох осіб загальною масою не більше 200 кілограм;
  • може проходити відстань до 35 кілометрів;
  • рухається зі швидкістю 110 кілометрів за годину;
  • оснащений дев'ятьма акумуляторними блоками, які призводять до руху 18 лопатей ротора;
  • для заміни батарей потрібно не більше ніж 5 хвилин.

Забудовник почав зносити фасад будівлі «Квіти України»

12 липня представники забудовника почали демонтувати фасад будівлі «Квіти України» на вулиці Січових Стрільців, 49 в Києві. Уночі біля «Квітів України» з’явилась важка техніка для зносу, а вдень розпочався демонтаж.

Пізніше мешканці Києва намагалися завадити демонтажу фасаду будівлі «Квіти України». Кияни почали зносити будівельний паркан і блокувати роботу техніки.

Раніше під будівлею «Квіти України» представники забудовника зрізали 30-річний виноград, який обплітав фасад

Як відомо, будівлю «Квіти України» викупила міжнародна компанія Rockwill Group. Проєкт обійдеться в 600 млн грн. Компанія Rockwill Group, до складу якої входить Rockwill Wealth Solutions Limited (Великобританія) і RWS Immobilien (Чехія) має намір восени приступити до реконструкції об'єкта. Роботи триватимуть 18-24 місяці. Більшу частину будівлі займуть популярний нині коворкінг з ресторанами і спорткомплексом.

Роналду виграв «Золотий бутс», Педрі став юною зіркою Євро

Чемпіонат Європи з футболу пішов в історію. Володарем трофею стала збірна Італії, яка у фіналі в серії пенальті здолала англійців.

Після фінального свистка емоції били через край (дивіться фоторепортаж).

Призи дісталися не тільки чемпіонам. Найкращим бомбардиром з п’ятьма голами став португалець Кріштіану Роналду, який отримає «Золотий бутс».

Юною зіркою Євро визнано 18-річного іспанця Педрі.

Найкращим гравцем фіналу названо Леонардо Бонуччі, котрий зрівняв рахунок у фіналі з Англією. Гравцем турніру став Джанлуїджі Доннарума.

«Списки готуються»: РНБО збирається на засідання, де запровадить нові санкції

Секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олексій Данілов повідомив, що в п'ятницю, 16 липня, відбудеться чергове засідання РНБО. Воно вперше пройде не в Києві.

«На цю п'ятницю Володимир Зеленський прийняв рішення про проведення засідання РНБО. Воно буде проведено в одному з обласних центрів, де саме – стане відомо завтра. Порядок денний вже складений президентом. Це буде перше виїзне засідання РНБО, яке відбуватиметься безпосередньо в регіоні», – заявив Данілов на брифінгу 12 липня.

За його словами, на засіданні розглянуть питання, які стосуватимуться регіону, де відбудуться збори. «Розглядатимуться питання безпосередньо цього регіону і питання, які актуальні сьогодні з нашої країни. До порядку денного увійдуть питання з національної безпеки, НАТО і санкційної політики», – додав секретар РНБО.

Раніше повідомлялося, що уряд України схвалив введення санкцій проти Білорусі. Протягом місяця санкційний список передадуть на розгляд Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: