У МОЗ розповіли, «куди бігти» з підозрою на коронавірус

У МОЗ розповіли, «куди бігти» з підозрою на коронавірус

Міністерство охорони здоров'я дало рекомендації українцям, які занедужали

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило відео- та інформаційні матеріали про алгоритм дій громадян та лікарів у разі захворювання на ГРВІ або підозри на інфікування коронавірусом Covid-19.

Матеріали доступні на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Громадянам, які були у Китайській Народній Республіці або в країнах, де зафіксовані випадки коронавірусу, у разі наявності симптомів гострого вірусного захворювання МОЗ рекомендує:

  • якнайшвидше звернутися до лікаря або викликати бригаду екстреної медичної допомоги;
  • не займатися самолікуванням;
  • обов'язково повідомити лікарям про відвідування Китайської Народної Республіки, або однієї з країн, де реєструються випадки коронавірусу;
  • надати медпрацівникам інформацію про контакт з підтвердженим або ймовірно інфікованим коронавірусом Covid-19.

Лікарі первинної ланки у разі звернення пацієнтів з ознаками ГРВІ мають:

  • провести збір епідеміологічного анамнезу для визначення випадку коронавірусу;
  • у визначених випадках (гарячка, кашель та наявність в анамнезі мандрівки протягом останніх 14 днів у КНР чи іншу країну де зафіксовано захворювання) викликати бригаду екстреної медичної допомоги, яка госпіталізує хворого у визначений заклад охорони здоров'я.

У медичному закладі повинні:

  • зробити тест на віруси грипу А та В;
  • відібрати у пацієнта зразок для дослідження у вірусологічній лабораторії;
  • повідомити про випадок регіональний лабораторний центр МОЗ;
  • проводити активне медичне спостереження за пацієнтом і лікування ГРІ згідно з загальними протоколами.

У МОЗ підкреслюють, що в Україні близько 2,5 тисячі інфекційних боксів, у яких можуть бути розміщені хворі на новий коронавірус. Також в Україні 2 тисячі лікарів інфекційних стаціонарів чи відділень, 5 тисяч середнього медичного персоналу інфекційних стаціонарів чи відділень.

Також МОЗ оприлюднив алгоритм дій щодо лабораторного обстеження осіб у вірусологічних лабораторіях, які відповідають визначенню випадку коронавірусу Covid-19; алгоритм дій лікарів-епідеміологів при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку коронавірусу Covid-19.

У рекомендаціях для населення, які надає ВООЗ, наголошується на дотриманні звичайних заходів:

  • не торкатися руками обличчя – носа, рота, очей;
  • ретельно мити руки з милом чи обробляти антисептичними засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривати рот та ніс серветкою або згином ліктя;
  • ретельно готувати їжу, особливо м'ясо та яйця, оскільки коронавірус (як і багато інших інфекцій) може розповсюджуватися через недостатньо термічно оброблену їжу;
  • уникати контактів з особами, хворими на ГРВІ чи застуду;
  • уникати безпосереднього контакту з дикими чи свійськими тваринами;
  • при використанні масок та засобів захисту стежити за тим, щоб вони щільно прилягали до обличчя, закриваючи ніс та рот.

Раніше сьогодні стало відомо, що у Чернівцях жінку, яка повернулась з Італії, відправили до інфекційної лікарні.

Учора «Главком» повідомляв про те, що мешканця села Дідово, що на Берегівщині, було госпіталізовано до інфекційного відділення в Ужгороді.

Сьогодні, 25 лютого, на конференції в ОДА Закарпаття, начальник департаменту охорони здоров'я Єлизавета Біров, офіційно підтвердила госпіталізацію в обласну лікарню хворого чоловіка. Його помістили до ізолятора разом із дружиною. У хворого взяли всі аналізи для перевірки.

Напередодні «Главком» писав, що консульство в Мілані призупиняє прийом громадян і видачу документів.

Як стало відомо, сьогодні у Хорватії підтвердили перший випадок захворювання на коронавірус.

Також 25 лютого про перші підтверджені випадки зараження коронавірусом повідомили в Австрії.

Зазначимо, що спалах коронавірусу останніми днями стався на півночі Італії. Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що неправильне управління лікарнею в Північній Італії сприяло поширенню нового коронавірусу Covid-19 в країні.

Станом на 25 лютого, коронавірусом в Італії заразилися 272 людини: 206 в регіоні Ломбардія, 38 - Венето, 21 - в Емілії-Романьї, по 3 - у П'ємонті та Римі і ще по 1 - в Больцано і Трентіно. Також відомо про сім смертельних випадків.

Як повідомляв «Главком», українка Алла Мулявка, яка 17 років мешкає в Італії, у місті Падуя, регіон Венето, розказала, як країна готується до епідемії коронавірусу.

Натомість, як повідомлялось, в Україні для коронавірусу «відчинені усі двері». Так, пасажирка рейсу «Рим – Київ» поскаржилась на те, що в аеропорту «Бориспіль» нікому з пасажирів не вимірювали температуру, попри обіцянки перевіряти пасажирів, які прибуватимуть з Італії.

Нагадаємо, українські прикордонники вимірюватимуть температуру людей, які прибуватимуть з Італії, де за останніми даними зафіксували вже сім смертей від коронавірусу і понад 200 інфікованих.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: