Усіх одержувачів соцвиплат перевірять: у кого можуть забрати пенсію

Усіх одержувачів соцвиплат перевірять: у кого можуть забрати пенсію

Частину українських пенсіонерів можуть позбавити соцвиплат

В Україні буде проведено верифікацію пенсій та інших державних виплат. В результаті цього частина пенсіонерів може залишитися без виплат.

Закон дозволяє припиняти виплати пенсій. Про це нагадує юрист Олександр Плахотник, пише Obozrevatel. Відповідні випадки описані у 49-й статті закону «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування». Рішення може ухвалити як суд, так і місцевий підрозділ Пенсійного фонду.

За що можуть забрати пенсію: 

  • якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

Це можуть підтвердити в ході верифікації. Наприклад, якщо пенсіонер вийшов на заслужений відпочинок за фальшивими документами, або ж у документах є помилки.

«У разі виявлення недостовірних даних у документах і відомостях, на підставі яких було встановлено та/або здійснюється виплата пенсії, рішенням територіального органу Пенсійного фонду України розмір і підстави для виплати пенсії переглядаються відповідно до закону без урахування таких даних», – йдеться в законі.

  • на весь час проживання пенсіонера за кордоном;

Чиновники в межах перевірки також отримають інформацію про те, коли пенсіонер перетинав кордон і як довго перебував за межами країни. Якщо, наприклад, поїхати на кілька місяців, пенсія за цей період нараховуватися не буде.

  • в разі смерті пенсіонера;
  • в разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців поспіль;

«Поновлення виплати пенсії здійснюється рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з'ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати», – йдеться у законі.

Нагадаємо, в Україні 21 грудня 2019 року набув чинності закон про верифікацію пенсій та інших державних виплат. 

Законом, зокрема, вводиться верифікація державних виплат – пенсій, допомог, пільг, субсидій, стипендій (крім академічних), інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: