Хто стріляв у Шефіра? Нові деталі загадкової справи

Резонанс
Хто стріляв у Шефіра? Нові деталі загадкової справи
У справі про замах на Сергія Шефіра з’явилися згадка про Ford Transit... на номерах прикриття
колаж: glavcom.ua

Невідомі обстріляли автівку першого помічника президента. Куди за три роки дійшло розслідування?

Один із найближчих соратників президента Володимира Зеленського та його бізнес-партнер по «Кварталу 95» Сергій Шефір навесні цього року по-тихому пішов із Банкової. Залишаючи посаду першого помічника глави держави, яку обіймав майже п’ять років, Сергій Нахманович Шефір запевнив: «Зеленський – мій друг, а це набагато важливіше за посаду».

Наближеність до першої особи країни – це завжди не лише про доступ до тіла і процесу ухвалення рішень, це також й про ризики і безпеку. Шефір у статусі помічника глави держави, якщо вірити офіційним релізам, став мішенню для кілера. Досі невідомого.

Інцидент трапився вранці 22 вересня 2021 року у передмісті Києва. На той час перший помічник Зеленського разом із водієм на «кварталівській» автівці Audi А8L виїхали з котеджного містечка у селі Іванковичі на Київщині, де й проживав Шефір. На дорозі між селами Ходосівка та Кременище невідома особа вчинила замах на вбивство першого помічника президента: кілер стріляв із лісосмуги зі зброї калібру 7,62 мм. Кулі поцілили у бік водія, який дістав легкі поранення ноги. Всього, слідство знайшло поблизу місця обстрілу 18 гільз.

Сам Шефір залишився цілим і неушкодженим. У день замаху Офіс президента заявив: напад на Шефіра «можна кваліфікувати як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано із боротьбою проти олігархів». Кому з олігархів Банкова адресувала це пояснення, невідомо. Однак відомо те, що Шефір дійсно був комунікатором між президентом і ключовими бізнесменами держави. Наприклад, за рік до замаху ЗМІ фіксували таємну зустріч Сергія Шефіра з Рінатом Ахметовим, яка відбулася у маєтку бізнесмена.

З початком великої війни історія про замах на Шефіра зникла зі ЗМІ. Час від часу з’являлися епізодичні згадки про інцидент, проте вони не стосувалися саме результатів розслідування. Наприклад, стало відомо, що компанія «Квартал 95» намагалася звільнити з-під арешту Audi А8L, на якій пересувався на той момент перший помічник президента у день замаху і яка була вилучена як речовий доказ.

Автівку Audi А8L визнано речовим доказом у справі про замах на Сергія Шефіра
Автівку Audi А8L визнано речовим доказом у справі про замах на Сергія Шефіра
фото: Радіо Свобода

Але за пару місяців до відставки Шефіра (указ про звільнення вийшов 30 березня 2024 року) у судовому реєстрі було розсекречено низку ухвал у резонансній справі. Документи містять набір нових деталей розслідування. Проте, всі ці подробиці ставлять ще більше питань, аніж відповідей.

Тому й не дивно, що слідство досі не відрапортувало про потенційних виконавців та замовників замаху на життя друга президента.

Рибацька сумка з автоматом

За три кілометри і триста метрів від місця замаху на Сергія Шефіра (біля польової дороги поблизу села Кременище) правоохоронці виявили рибацьку сумку зі зброєю. У середині лежали автомат Калашникова з двома магазинами та набоями до нього.

За три кілометри і триста метрів від місця замаху на Сергія Шефіра правоохоронці виявили рибацьку сумку зі зброєю. Цей факт з’явився на другому році розслідування
За три кілометри і триста метрів від місця замаху на Сергія Шефіра правоохоронці виявили рибацьку сумку зі зброєю. Цей факт з’явився на другому році розслідування
скріншот із судового реєстру

Щоправда, на цю знахідку слідство натрапило лише на початку вересня 2023-го. Себто на другому році розслідування. У матеріалах досудового розслідування не пояснюється, який стосунок ця зброя може мати до власне замаху на Шефіра. Адже минуло чимало часу з моменту скоєння злочину. Плюс у країні триває війна. І цей автомат міг потрапити на Київщину вже під час повномасштабного вторгнення.

Разом із тим, у матеріалах справи з’явилося більше інформації про походження 18 гільз від патронів, знайдених слідством у день замаху. Правоохоронці ідентифікували: патрони, які використав невідомий кілер, вироблено у 1989 році на заводі в Угорщині. Зв’язавшись із підрозділом Європолу Німеччини, Україна отримала конкретнішу інформацію про кількість завезених патронів угорського походження на свою територію. Зокрема, у 2012 році – 50 тис. штук, 2013 році – 30,8 тис. штук. Боєприпаси замовляла зброярна мережа «Сафарі» з Дніпра.

У листопаді 2021 року департамент карного розшуку Нацполіції передав слідчим у справі Шефіра інформацію: у магазині «Сафарі» продавалися набої, аналогічні тим, які використовувались під час вчинення злочину на першого помічника президента.

Правоохоронці ідентифікували: патрони, які поцілили  в автівку і поранили водія експомічника глави держави, вироблено 1989 року на заводі в Угорщині
Правоохоронці ідентифікували: патрони, які поцілили в автівку і поранили водія експомічника глави держави, вироблено 1989 року на заводі в Угорщині
скріншот із судового реєстру

У грудні 2021 року правоохоронці побували з обшуком помешкання особи, котра займалась постачанням та збутом вказаних набоїв через магазини «Сафарі». Чим закінчився обшук, судовий реєстр замовчує.

Підозрілий Ford на номерах прикриття

В одній зі свіжих ухвал згадується рапорт старшого оперуповноваженого департаменту карного розшуку Нацполіції, у якому зазначено: у день вчинення злочину проти Сергія Шефіра та напередодні було виявлено автомобіль Ford Transit на номерах, які зареєстровані за мотоциклом KTM 790 Duke. Однак слідство чомусь вносить цю інформацію у справу Шефіра, не пояснюючи самого зв’язку.

Водночас за допомогою камер відеоспостереження «Безпечне місто» правоохоронці побачили, що підозріла автівка останні рази фіксувалася на перехресті столичних вулиць Овруцька та Багговутівська протягом 22-24 лютого 2022 року. З цього приводу слідство зробило важливу ремарку: поряд названих вулиць розташована адмінбудівля однієї із силових структур. Якщо поглянути на карту, то найближчим до перехрестя вулиць Овруцька та Багговутівська є Шевченківське управління Нацполу у Києві. Яку роль у цьому розслідуванні відіграє поява автомобіля Ford Transit на номерах прикриття, не пояснюється в ухвалі.

«Главком» звернувся до силовиків із питанням: яким боком загадкове авто Ford Transit виринає у справі про замах на Шефіра? На запити редакції і Офіс генпрокурора, і Національна поліція відреагували на диво в унісон: на сьогодні злочин не розкрито, інших подробиць не можемо повідомити, бо це може зашкодити слідству.

Хто стріляв у Шефіра? Нові деталі загадкової справи фото 1
Національна поліція у відповіді на запит повідомила, що злочин трирічної давними не розкрито
Національна поліція у відповіді на запит повідомила, що злочин трирічної давними не розкрито

Також Офіс генпрокурора уточнив, що наразі у кримінальному провадженні жодній особі не оголошено підозри.

Хто стріляв у Шефіра? Нові деталі загадкової справи фото 2
Офіс генпрокурора уточнив, що наразі у кримінальному провадженні жодній особі не оголошено підозри
Офіс генпрокурора уточнив, що наразі у кримінальному провадженні жодній особі не оголошено підозри

Стала відома ще одна суттєва деталь. Нацполіція аналізувала можливий зв’язок зі справою Сергія Шефіра ще однієї історії про замах. Мова про розслідування обстрілу помічника нардепа VIII скликання Юрія Одарченка Андрія Федоренка, яке трапилося у жовтні 2018 року. Федоренко, будучи власником агропідприємства «Славута Юг», їхав автівкою з двома охоронцями. На автодорозі Херсон-Керч його машину заблокував «Лексус 470», з якого невідомі здійснили постріли у бік помічника нардепа.

Нацполіція аналізувала можливу причетність до замаху на Шефіра виконавця та замовника подібного гучного злочину проти помічника нардепа VIII скликання Юрія Одарченка Андрія Федоренка
Нацполіція аналізувала можливу причетність до замаху на Шефіра виконавця та замовника подібного гучного злочину проти помічника нардепа VIII скликання Юрія Одарченка Андрія Федоренка
скріншот із судового реєстру

Тоді Федоренка було поранено у спину, його охоронця – у ногу. Тоді поліція оперативно розкрила цей злочин і вийшла на виконавців і замовника. Чого не скажеш про справу Сергія Шефіра. До речі, президент Володимир Зеленський по гарячих слідах розцінив замах на Шефіра як сигнал для себе і обіцяв, що «відповідь буде сильною».

Віталій Тараненко, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: