Підтримка українців у Латвії. Який тренд показало нове опитування

Підтримка українців у Латвії. Який тренд показало нове опитування
Мешканці Латвії продовжують підтримувати українців
фото: Leta

Близько 40% жителів Латвії продовжують донатити на потреби України, але це менше, ніж раніше

Цього року пожертвування на підтримку України чи біженців війни робили 38,7% населення Латвії. Такі результати опитування, проведеного у квітні Центром дослідження ринку та громадської думки SKDS. Водночас суми пожертв зменшилися, пише lsm.lv.

Цифри дещо менші, ніж у попередні два роки. Минулого року пожертвування для українців робили 41,9% опитаних, а 2022 року – 39,2%. Суми пожертв також зменшилися, але кількість жертводавців стабільна.

Результати опитування свідчать, що молоді жителі Латвії найактивніше допомагають українцям та Україні. Зокрема, найбільше пожертвувань робили опитані таких вікових груп:

  • 18-24 років – 52,9%;
  • 25-34 років – 47,8%;
  • інші вікові групи – 30–38%.

Також найактивнішими донорами є люди із вищою освітою – таких 46,8%. Найбільше жертвують коштів люди латвійської національності – таких 52,4%, серед опитаних інших національностей – 19,1%. Водночас минулого року пожертвування для підтримки українців робили на 4% більше латишів.

Частка людей, які бойкотували товари з політичних міркувань, тобто відмовилися купувати товари через країну виробництва або через те, що виробник не припинив співпрацю з Росією, за рік практично не змінилася. 31,8% респондентів цьогорічного опитування вказали, що зробили це, що на 0,1% більше, ніж рік тому. При цьому серед активних бойкотувальників 46,1% громадян Латвії і 11,2% людей, які мають інше громадянство, але живуть у Латвії.

Чому зменшилась підтримка українців?

Експерти пояснюють зниження сум пожертв тим, що значна кількість біженців уже влаштувалися на роботу і тепер менше людей потребують термінової допомоги.

Керівник Ziedot.lv Рута Діманта зазначила, що пожертвування як українським біженцям, так й Україні є стабільними з точки зору цифр, але суми пожертвувань зменшилися. Це пов’язано з тим, що війна триває третій рік. Люди, які шукали притулку в Латвії на початку війни, вже зуміли влаштуватися, і зараз в них проблеми такі ж, як у жителів Латвії. Тому потреба в невідкладній допомозі зменшилася, за винятком, наприклад, курсів латиської мови. Щодо допомоги Україні, то здебільшого вона йде на військові потреби – оборону.

«Підтримка стабілізувалася. Якщо на початку війни була велика громадська активність, багато пожертвувань, то на другому році війни коло підтримки стабілізувалося – люди і компанії, які досі підтримують, стабільні. Причини різні: по-перше, війна, по-друге, у людей, у бізнесу є свої потреби, і ми також зосереджуємося на інших проблемах, шок першого часу пройшов...», – сказала Діманта.

Петеріс Грубе, голова Ризького центру підтримки українців, також зазначив: «Цілком логічно і зрозуміло, що через два роки активність впала порівняно з активністю на початку війни. Це зрозуміло, тому що всі втомлюються від війни».

Він зазначив, що всілякі курси – мовні, для відкриття бізнесу та інші – все ще є вдосталь, і вони легко доступні, але загальна підтримка з боку громадськості знизилася. «Треба пам’ятати, що поки українці воюють, вони борються не лише за свою свободу, а й за нас», – зазначив він.

Нагадаємо, уряд Латвії затвердив новий держстандарт освіти, згідно з яким російську мову поступово припинять вивчати у школах країни як другу іноземну.

Читайте також: Латвія передасть Україні засоби ППО малої дальності

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Командир загону саперів Дмитро Шеремета: У мене перемога кожного дня – коли мої люди повертаються живі
Командир загону саперів Дмитро Шеремета: У мене перемога кожного дня – коли мої люди повертаються живі Ті, хто примножують силу
«Українці цілком здатні утримати свої позиції до кінця 2024 року і зруйнувати уявлення зарозумілого Путіна про те, що час на його боці»
Американська допомога все не виправить. Світова преса про ситуацію в Україні Союзники
Майже 85% українців вважають, що є вихід з важкої ситуації і це об’єднання суспільства
Закінчення війни, провали влади та рейтинги: соціологи з'ясували, що думають українці
Окупанти скинули бомбу на Куп'янськ
РФ вдарила по цивільній інфраструктурі Харківщини: є загроза повторної атаки
Філашкін закликав мешканців евакуюватися у безпечніше місце
Окупанти завдали чотири авіаудари по Нью-Йорку: є жертви і поранений
«Укренерго» планує до кінця цього року планує вирішити проблему боргів на ринку електроенергії
«Укренерго» хоче до кінця року вирішити проблему боргів на балансуючому ринку електроенергії
Наслідки нічного удару окупантів по Харкову
Нічний обстріл Харкова: кількість загиблих зросла до семи (фото)
Фанати «Динамо»: Ми не знаємо як буде виглядати наш фанатський сектор після перемоги
«Динамо» ніяк не підтримує своїх ультрас на фронті». Фанати розповіли про участь у війні
Ізраїль завдав удару зенітною системою С-300 по військовій базі Ірану в п'ятницю
Ізраїль пошкодив систему ППО Ірану, яка має важливе значення для ядерної програми країни
Дата публікації новини: