Скандал через інфіковану кров у Британії: уряд виплатить потерпілим по $127 тис.

Скандал через інфіковану кров у Британії: уряд виплатить потерпілим по $127 тис.
Мітинг тих, хто вижив через заражену кров, та рідних потерпілих, перед фінальним звітом розслідування
фото: The Telegraph

Ріші Сунак оголосив 20 травня «днем ганьби для британської держави»

Британцям, яким десятки років тому перелили заражену ВІЛ та/або гепатитом С кров, виплатять по сто тисяч фунтів стерлінгів як компенсацію. Це підтвердив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, пише The Guardian.

Мінімальний розмір компенсації визначив королівський адвокат Роберт Френсіс у ході дослідження минулого року. Сунак пообіцяв реалізувати пропозицію Френсіса: «Скільки б не коштувала реалізація цієї схеми, ми її сплатимо».

Заява Сунака стала відповіддю на опубліковане розслідування.

В 1970-х- 990-х роках 30 тис. жителів Великої Британії постраждали від переливання крові або її компонентів, які були заражені вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) або гепатитом С. Такими є офіційні результати розслідування, проведеного під керівництвом колишнього судді Брайана Лангстаффа. Звіт було опубліковано у понеділок, 20 травня. 

У зв'язку з цим Ріші Сунак оголосив 20 травня «днем ганьби для британської держави», британські ЗМІ характеризують те, що сталося, як «найбільшу катастрофу в історії британської охорони здоров'я».

«Компенсація не поверне нікому здоров'я та втрачених дітей. Але уряд має фінансово вирішити цю проблему та визнати всі втрачені за ці роки зарплати, пенсії, іпотеки», – каже 58-річний Річард Уорвік, якого заразили ВІЛ та гепатитом С у ході експериментального лікування гемофілії коли він був ще школярем.

На даний момент, пише The Guardian, обіцяні владою компенсації отримали близько чотирьох тисяч постраждалих та партнерів загиблих.

Нагадаємо, спалах скарлатини зафіксували в Одеській області. У регіоні вже є летальний випадок через недугу. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Фахівці зазначають, що зростання захворюваності на скарлатину пов'язане з циклічним підйомом. Востаннє такий підйом реєстрували у 2014 році, коли захворіло 355 осіб.

До слова, лікар-інфекціоніст дав відповідь, чи потрібно цьогоріч щеплюватися від Covid-19.

Читайте також: Інфекціоніст Федір Лапій про спалах гепатиту А: Досі важко сказати, чому саме Вінниця

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: