Британці та світові лідери попрощалися з королевою Єлизаветою II (відео, фото)

Британці та світові лідери попрощалися з королевою Єлизаветою II (відео, фото)
Королеву поховали у родинній усипальниці поруч із чоловіком, принцом Філіпом
фото: Twitter: RoyalFamily

Королева Єлизавета II перебувала на троні довгих 70 років і померла на 97 році життя 8 вересня

Сьогодні, 19 вересня, відбулася церемонія похорону королеви Єлизавети II у Вестмінстерському абатстві та урочиста служба у каплиці Святого Георгія у Віндзорі. Про основні події в останній день похоронного процесу королеви читайте у хроніці «Главкома». 

Десятки тисяч британців прийшли проводити королеву Єлизавету ІІ.

Її Величність королева Єлизавета II була похована 19 вересня 2022 року поряд зі своїм чоловіком, герцогом Единбурзьким – у Меморіальній каплиці короля Георга VI у Віндзорському замку.

Там поховані королева-мати, принцеса Маргарет та батько королеви – король Георг VI.

Британці та світові лідери попрощалися з королевою Єлизаветою II (відео, фото) фото 1
Британці та світові лідери попрощалися з королевою Єлизаветою II (відео, фото) фото 2
Британці та світові лідери попрощалися з королевою Єлизаветою II (відео, фото) фото 3
Британці та світові лідери попрощалися з королевою Єлизаветою II (відео, фото) фото 4
Британці та світові лідери попрощалися з королевою Єлизаветою II (відео, фото) фото 5

Як повідомила дружина президента України Олена Зеленська, у Лондоні вона разом із делегацією попрощалася з Королевою Великої Британії Єлизаветою ІІ та розповіла, що найбільше враження на неї справляла увага монархині до листів дітей з усього світу. Про це перша леді зазначила у Telegram.

«Сьогодні в Лондоні мала змогу попрощатися з Її Величністю від імені всіх українців. Дякуємо за повсякчасну увагу до України, за натхненні побажання, які ми отримали від Вас у День Незалежності: «Нехай кращі часи чекають у майбутньому». Нехай так і буде. Зі сподіванням і подякою, Україна», – написала Зеленська.

Британці та світові лідери попрощалися з королевою Єлизаветою II (відео, фото) фото 6
фото: ЕРА/UPG

Перша леді поділилася, що на неї особисто завжди справляло враження, як, маючи численні обов’язки, Королева Єлизавета ІІ та її помічники встигали приділяти увагу та відповідати на листи дітей з усього світу, зокрема й наших, українських дітей.

«Лише в останні роки листи з поміткою «Royal Мail» надходили до хлопчика із Запоріжжя та дівчинки з Кропивницького – вони просто написали Королеві про своє життя й отримали відповіді! Відповідь від Її Величності надійшла й школі №1 з Бердянська – після того, як учні привітали Королеву Єлизавету ІІ з 90-річчям», – додала вона. 

Зеленська переконана, що це надзвичайно важлива риса й урок для всіх лідерів, як бути уважним до кожного. 

Програма заходів

Офіційний державний похорон розпочався о 13:00 за Києвом у Вестмінстерському абатстві, куди тіло королеви перенесли з Вестмінстер-холу у супроводі нового короля Карла III, а також принців Вільяма та Гаррі. 

Потім труну буде доставили до Віндзора. Піша процесія пройшла до Арки Веллінгтон в Гайд-парку. Король і члени королівської родини також йшли за труною. У Арки Веллінгтона труну з тілом Єлизавети II перенесли у катафалк, який потім вирушив до Віндзорського замку, де пройшла похоронна церемонія в присутності лише найближчих родичів королеви.

Вшанування королеви

Сьогодні у Британії «День національної жалоби» і офіційний вихідний. Опівдні британці вшанували пам'ять королеви двома хвилинами мовчання. Над Лондоном сьогодні скасували усі польоти, аби очистити небо та зберегти тишу під час похорону королеви Єлизавети II. З самого ранку у Вестмінстерське абатство прибувають делегації з багатьох країн. Королівська сім'я запросила на похорон приблизно 500 людей.

На похорон прибули перші лідери країн: Джо Байден та дружина Джилл, Емманюель Макрон та Бріжит Макрон, президент Ірландії та інші.

Зазначимо, що перша леді України Олена Зеленська прибула до Лондона, щоб бути присутньою на похороні королеви Єлизавети ІІ. Зеленська віддала шану покійній монархині у Вестмінстерській залі, в окремій зоні для VIP-персон разом із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. Компанію Олені також склали Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії Вадим Пристайко та його дружина Інна. Остання не стримувала сліз під час хвилини мовчання. Після відвідин залу з труною королеви перша леді України зустрілась з Кейт Міддлтон, принцесою Вельською.

Похорон королеви

Після одногодинної служби, о 14:00 Велика Британія та світ вшанували пам'ять королеви двома хвилинами мовчання.

По завершенню відспівування хор абатства та гості вперше виконали змінений національний гімн «Боже, бережи короля».

Після завершення священної літургії труну королеви на катафалку перевезли у Віндзорський замок.

Королева похована в Меморіальній каплиці короля Георга VI разом зі своїм чоловіком принцом Філіпом, який помер 9 квітня 2021 року.

Нагадаємо, у Лондоні очікують, що близько 1 млн людей відвідають центральний район міста у день похорону королеви Єлизавети II. Цей день стане одним із найзавантаженіших для транспортної мережі британської столиці. 

Також повідомлялося, що церемонію поховання королеви Єлизавети ІІ 19 вересня транслюватимуть 125 кінотеатрів по всій Великій Британії.

Нагадаємо, королева Великої Британії померла 8 вересня у віці 96 років. Єлизавета ІІ стала найстарішим монархом в історії британської імперії.

Труну з тілом королеви Великої Британії Єлизавети II 13 вересня увечері доставили із Шотландії до Букінгемського палацу в Лондоні

Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: