Іран нарощує виробництво і продаж безпілотників – NYT

Іран нарощує виробництво і продаж безпілотників – NYT
Іранські безпілотники коштують менше, ніж інші моделі на ринку
фото з відкритих джерел

Потенційним клієнтом Ірану може стати Росія

Іран активізував продаж безпілотників у країни за межами Близького Сходу. Таким чином країна намагається стати гравцем на міжнародному ринку. Про це пише The New York Times.

За даними іранських ЗМІ, супутникових знімків і розвідки, Іран зараз прагне створити свій глобальний вплив і продавати бойові безпілотники іншим країнам, у тому числі тим, на які в останні роки були накладені різні санкції, зокрема Венесуелі та Судану. Потенційним клієнтом може стати країна-агресорка Росія.

Напередодні Вашингтон заявив, що має розвідувальні дані про те, що Москва планує придбати сотні безпілотників в Ірану, щоб посилити свій арсенал для війни в Україні.

«Іран все більше стає глобальним гравцем з точки зору експорту безпілотників», – сказав оборонний аналітик, екперт по Близькому Сходу Сет Францман.

Експерт пояснив, що іранські безпілотники коштують менше, ніж інші моделі на ринку, але довели свою цінність на полях битв на Близькому Сході. Францман зазначив, що іранські дрони в основному купують країни з низьким рівнем доходу або країни, які постраждали від санкцій, і не можуть купувати їх деінде. Іран також стикається з жорсткою конкуренцією з боку таких держав, як Туреччина і її безпілотниками Bayraktar.

Як відомо, раніше радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван днями повідомив, що Росія звернулася до Ірану з проханням надати йому сотні бойових безпілотних літальних апаратів для використання у війні проти України. Іран нібито збирається їх надати і навіть готується навчити росіян ними користуватися.

Відразу після оприлюднення цієї інформації міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан запевнив главу МЗС України Дмитра Кулебу, що Іран проти війни Росії з Україною, та спростував твердження про постачання зброї.

Крім того, в  інтерв'ю італійській газеті La Repubblica, Абдуллахіан наголосив, що Тегеран уникає будь-яких кроків, що можуть призвести до подальшої ескалації в Україні, включно із постачанням військової техніки.

Нагадаємо, раніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі раніше заявив, що на сьогодні немає жодних ознак того, що Іран передавав Росії безпілотники власного виробництва.  

Також відомо, що США посилять санкції проти Ірану, якщо він вирішить надати Росії безпілотники.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: