У ліванський порт зайшло судно з краденим українським зерном

У ліванський порт зайшло судно з краденим українським зерном
Сирійське судно з зерном, яке прибуло у Ліван, було завантажене у порту Феодосії
фото з відкритих джерел

США мають підтвердження, що зерно, яке було доставлене у порт в Лівані – крадене

У порт Тріполі в Лівані 27 липня зайшло сирійське судно, завантажене у Феодосії ячменем, вивезеним із захоплених українських територій. Про це повідомляє посольство України в Лівані.

Зазначається, що 28 липня посол України в Лівані Ігор Осташ зустрівся з президентом держави Мішелем Ауном. Під час зустрічі були обговорені питання постачання української пшениці на ліванський ринок. У посольстві наголосила, що попри воєнні дії з боку російського агресора, Україна залишається надійним партнером Лівану і забезпечуватиме його продовольчу безпеку.

Посол звернув увагу президента на факт заходження 27 липня у морський порт Тріполі сирійського судна, яке було завантажено у порту Феодосія ячменем, вивезеним з окупованих територій.

«Висловлено прохання вжити заходів для з’ясування обставин його перебування в ліванських територіальних водах. Також було підкреслено, що зазначений факт може завдати шкоди двостороннім відносинам», – ідеться в повідомленні.

Український посол також ознайомив президента Лівану із військовою ситуацією на Півдні та Сході України.

Сполучені Штати змогли підтвердити факт, що Росія краде українське зерно. Про це заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс, відповідаючи на запитання про судно під сирійським прапором з українським ячменем у Лівані.

«Я не можу коментувати якесь конкретне судно чи конкретно це повідомлення. Я бачив його незадовго до того, як прийшов сюди. Але я можу сказати, що ми змогли підтвердити той факт, що росіяни вкрали зерно, що належить Україні. Тонни українського зерна потрапили на міжнародний ринок на російських судах – зерна, що належить народу України», – сказав представник Держдепу.

Прайс зазначив, що США прагнуть привернути увагу до крадіжки українського зерна Росією, яка створює перешкоди для вільного потоку зерна на світовий ринок.

«Це частина ширшого кола дій Росії, які посилили проблему продовольчої безпеки, що призвела до таких руйнівних наслідків у всьому світі, від Африки на південь від Сахари до Латинської Америки та деяких частин Індо-Тихоокеанського регіону», – сказав речник Держдепу США.

Як відомо, Росія організувала системну програму грабежу, націлену на українські національні активи – насамперед сталь і пшеницю, а також промислові інструменти, використовувані при їх виробництві та переробці. 

Раніше Головне управління розвідки Міноборони України встановило маршрут російських суден, які транспортують сільськогосподарську продукцію з окупованих територій.

Додамо, що президент Росії Володимир Путін не приховує факт викрадання росіянами зерна з України. В мережі з'явилося відео, де російський диктатор відповідає на питання журналістів після зустрічі з Ердоганом в Ірані та підіймає тему розблокування портів.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: