Олексій Копитько Експерт та блогер

Три місяці «наступу» росіян на Харків. Підсумки

Росія вже точно не досягне всіх цілей, але на ключовому напрямі бій ще попереду
ілюстративне фото: Суспільне Харків

Прогноз війну. Основні гіпотези на майбутнє

Вихідне становище: березень 2024 року (після Авдіївки). Енергетика на волоску, допомога США заблокована, РФ готується вичавити максимум із «вікна можливостей», щоб у листопаді 24-му січні 25 мати сильні аргументи. Очікується сплеск активності росіян наприкінці травня-початку червня та накопичення сил ворога до осені для «масштабного наступу».

Дві лінії – питання влади і бойові дії (як «політика іншими засобами»).

1

Питання про владу Кремлю потрібно було вирішити у трьох точках: Україні, Європі та США. Цілі очевидні: ослаблення України через дестабілізацію, параліч управління та блокування зовнішньої допомоги для подальшого добивання.

Що зрештою?

А) Незважаючи на сприяння окремих українських лиходіїв, спроба розгойдати ситуацію з «нелегітимністю» президента України провалилася.

Розіграти сюжет із «перемир'ям» та зривом ВП теж не вийшло.

Продовження ВП до 9 листопада забезпечує необхідну стійкість на найгарячіший період. Розірвати політико-правову тканину України та паралізувати державу Кремлю не вдалося.

Б) Зробити достатнє враження на Європу для зміни курсу не вдалося. Незважаючи на елементи «правого повороту» біля керма в Брюсселі залишилися ті самі обличчя. Інцидент у Франції купіровано. Екзерсиси Словаччини та Угорщини створюють більше галасу, ніж реального впливу на ситуацію. Загалом, скоріше фіаско.

В) А ось у США нічого не вирішено. Нещодавній обмін виглядає як надто явний пас чинної адміністрації з боку Кремля. Отже, Трамп не такий їм і друг.

Це укладається в мою гіпотезу, що Москві потрібен розкол у США та максимально ослаблений президент. Впевнена перемога будь-якого з кандидатів для них неприпустима, все має бути на межі та зі скандалом. Тому є логіка в тому, щоб зрівнювати шанси, підігруючи кампанії, що відстає по ходу.

Разом. Росія вже точно не досягне всіх цілей, але на ключовому напрямі бій ще попереду.

2

Військовий трек як забезпечення політичного.

На тлі драматичного виснаження української армії через зупинення американської допомоги в РФ ухвалювали рішення про вектор головного удару. Тиснули за декількома напрямками, щоб утруднити реагування, і водночас виявляли слабкі місця. Харків фігурував як один із основних варіантів розвитку кампанії.

Коли почалася метушня на півночі Харківської області, я припустив, що це фальстарт. Потім таку саму оцінку оприлюднили й наші офіційні особи. Причин поспішності я не знаю: Шойгу боровся за життя, готували фон візиту Пу до Сі або хотіли все вирішити, доки не дійшла західна допомога. Або все разом.

Факт у тому, що підготовку не було завершено. Як наслідок – росіяни організували ще одну топку для спалювання своїх військ за низького політичного ефекту (не спрацювало на виборах у Європі). Тепер навіть придані з інших напрямів морпіхи та десантники не допомагають.

Стійкість наших воїнів та стійкість самого Харкова завадили реалізації планів ворога. Більше того – відбулося важливе зрушення. Під громадським тиском Вашингтон був змушений зняти частину обмежень на використання американської зброї на території РФ.

Це послаблення позбавило росіян переваги, яка була на півночі, але була відсутня в Донецькій області. Наші отримали можливість завдавати ударів на недостатню, але глибину.

Як наслідок намітився абрис кампанії на осінь. Головні зусилля росіян концентруються в Донецькій області, де мають основні територіальні успіхи, хоча тиснуть вони, як і раніше, від Харкова до Запоріжжя.

Інциденти у Курській області ще більше знижують перспективи РФ навколо Харкова. Як вони відіб'ються на всьому фронті – передбачити складно залежить від результатів. Я думаю, в суто військовому плані – не дуже. А ось у комбінації з політичними чинниками – все можливе. Наприклад, ще пара грубих і наочних помилок розкомандування а-ля розгромлена колона в Жовтневому, і росіянам буде складніше залучати найманців.

І тут з'являється наступний сюжет.

3

І Зеленський, і Буданов, і низка іноземних оглядачів відзначили точку виснаження, коли РФ не зможе продовжувати тиск без чергової хвилі масової мобілізації – приблизно середина 2025 року. Це якщо брати нинішні масштаби втрат та темпи їхнього поповнення.

За такого розкладу на нас чекає продовження бойових дій як мінімум взимку.

Головком Сирський зазначив, що до кінця 2024 року Кремль планує довести чисельність угруповання проти України до 690 тис. осіб. Що означає збільшення на 170 тис. та потреба мобілізувати близько 80 тис. щомісяця (зараз декларують близько 30 тис.).

Це має забезпечити Москві ресурси ведення активних дій взимку – навесні за збереження рівня тиску.

Для вирішення цього завдання в РФ значно збільшують разові виплати найманцям, а також задіяють нові методи непрямої мобілізації (наприклад, беруть людей не тільки з в'язниць, але і з СІЗО, обіцяючи зняти претензії). Результативність цих заходів – спірна. Особливо з урахуванням, що 8 вересня у РФ вибори та розганяти «рекрутинг» невчасно. Вони вже просто не встигають.

Поки що Курськ виглядає як масштабна антиреклама найманської програми. Якщо росіянам не вдасться це переламати, вони навіть близько не виконають свій план нарощування угруповання.

Як наслідок, опиняться перед вибором: або проводити мобілізацію раніше за план (що вкрай непопулярно), або погоджуватися на паузу перед зимою (що їм вкрай невигідно при поточних реаліях).

4

Важко не помітити, що в липні та на початку серпня почастішали роздуми про «переговори» на тлі корекції риторики.

Зокрема, пом'якшено умови для початку розмови. Президент України припустив, що дискусія може початися ще до виведення російських військ, а РФ синхронно заявила, що легітимною українська влада не вважає, але говорити з ними готова.

При цьому смикають слово «листопад». До листопада щось має статися. Незрозуміло, що. Але має. Часу – всього нічого, три місяці. Одних це мотивує, в інших викликає невиправдані очікування. Очевидно, це відчули, коли пішли заяви, що в листопаді нічого не закінчиться.

На мій погляд, до будь-яких переговорів РФ кров із носа вирішуватиме завдання-мінімум: вийти на кордон Дніпропетровської області хоча б в одній точці. Тоді вони з'являються більше простору для гри.

Вони можуть голосно анонсувати готовність «зупинитись» в обмін на добровільний відхід українських військ з території Донецької та Запорізької областей, про що Путін сказав у червні. Але тоді він не мав жодних аргументів. А у разі просочування на адмінкордон навіть на невеликій ділянці вони з'являться. Мовляв, ми все одно додамо.

Тому найбільш логічною виглядає концентрація зусиль РФ на покровському напрямку навіть із ймовірним обходом міста без захоплення. Я не можу оцінювати військовий ефект, але політичний буде значним.

Отже, політична логіка наших дій у найближчі місяці зводиться до 1) зриву/уповільнення нарощування російських військ (будь-якими симетричними та асиметричними діями); 2) недопущення прориву до кордону Дніпропетровської області. Військова може містити якісь доповнення.

Починати будь-які розмови до виходу на адмінкордон Донецької області росіянам не з руки. Але вони будуть змушені, якщо забуксують і не зберуть у термін потрібний обсяг гарматного м'яса (який треба навчити та озброїти). У цьому випадку виникає примарний шанс на якесь підморожування до нового року.

На розклад можуть впливати зовнішні чинники – тиск США, новий конфлікт Близькому Сході тощо. Але базово – як я описав вище.

5

Припустимо, що розпочався якийсь діалог і маячить перспектива підморозки. Ключовий момент тоді – чи продовжується військовий стан? Якщо ні – одразу виникає питання про вибори і президента, і ВРУ, у яких закінчаться конституційні повноваження.

Привід зберегти ВП залишиться залізобетонний – мирної угоди точно не буде, війна нікуди не подінеться. Плюс окупація частини території, наявність полонених та ін. Проте всім очевидно, який буде запит у суспільстві на припинення ВП і які розгорнуться баталії, як мінімум – з приводу відкриття кордону, демобілізації та ін. Інакше ми можемо самі себе хитати на радість Москві.

В ефірі вже мусолили тему можливих виборів 30 березня 2025 року. Однак згідно із законом кампанія має тривати 90 днів. Потрібно або дотриматися цієї норми, або заздалегідь змінити її, щоб не було претензій до легітимності.

Якщо норму не буде змінено, то рішення ВРУ про проведення виборів має бути ухвалене в середині грудня (щоб ще внести зміни до бюджету), а кампанія розпочатиметься під новий рік. Як технічно підготувати цей процес за час, що залишився (наприклад, як локалізувати і перерахувати виборців?), щоб країну не розірвало, чесно кажучи, я не уявляю.

Наступне продовженням ВП – до 9 листопада. Термін не обов'язково має бути три місяці.

Поведінка наших політиків вказує, що всі ці дати знають і логіку можливого переходу у виборчу гонку спинним мозком відчувають. Тому і поводяться як перед початком виборів. Дуже дарма.

6

Що, крім військових та політичних чинників?

Енергетика. Експерт Віктор Куртєв у нещодавньому ефірі у Юрія Романенка дав загалом оптимістичну оцінку. Суть: навіть якщо Росія продовжити бити з енергетики, зиму ми пройдемо. Тяжко, але пройдемо. Бо деякі заходи таки вживаються.

Дуже червона лінія – це удари по АЕС (розподільчим вузлам). Тоді все буде погано. Але це за межею і важко прогнозувати.

Тобто енергетика не буде визначальним фактором на гіпотетичних переговорах, шантаж на цю тему не буде результативним.

економіка. Тут багато всього. Краще явно не стає. Податкові та інші заходи я не хочу обговорювати, в мережі повно оцінок фахівців на вибір.

Головне, на мій погляд, це обсяги закордонної допомоги на 2025 рік. Тут поки що ситуація виглядає не до кінця сформованою.

З позначеними НАТО 40 ярдами євро військової допомоги багато питань щодо їхнього розподілу між країнами. А є ще фінансова та ін. Не виключаю, що в частині столиць чекатимуть до того ж листопада. Хоча й доведеться перекроювати вже ухвалені бюджети...

Загалом, поки що той самий набір висновків, як і раніше, лише з більшою деталізацією.

Якщо РФ вдається вийти на адміністративний кордон Донецької області та забезпечити темпи збирання найманців, то з листопада всі почнуть тиснути на Україну, маніпулюючи, у т.ч. обсягом допомоги на 2025 рік. Щоб не входити до зимової кампанії, підморозити та політично якось розрулити навесні. Природно – рахунок поступок з нашого боку.

Якщо у РФ нічого не виходить, тиск буде чинний на Путіна, щоб він стримав хотілки. Тоді можлива пауза на порівняно вигідних для України умовах із переходом до якогось переговорного процесу, а за ним чи паралельно – до виборчого циклу.

Якщо буде якась половинчаста ситуація, то з високою ймовірністю зиму ми проходитимемо з активними бойовими діями. Відповідно, жодних виборів не буде.

Курська історія, окрім низки суто практичних результатів, ще підсвітить межі стійкості путінського режиму.

Поведінка Лукашенка, Кадирова, Дерипаски та інших персонажів вказує, що беззастережної віри в успіх Путіна у них немає. Вони (як і багато інших) явно вичікують та позначають дистанцію. Яку можна скоротити у разі успіху Кремля, або збільшити, щоб мати можливість маневру.

Чим менша стійкість – тим більше значення може мати збіг різних факторів, які самі собою картину радикально не змінюють. Наприклад, Ф16. Якщо вийде діставати російські аеродроми дронами і ганяти їхню авіацію в повітрі, росіяни втратить здатність рухатися вперед за рахунок винесення наших позицій КАБами. А це вже вихід на політичні наслідки...

Що можна робити, окрім допомоги армії – не сахатися. Бо стрибки з ейфорії до помиральної ями і назад втомлюють. Наприклад, треба бути морально готовим, що рано чи пізно (краще, звичайно, ніколи, але як є) один із Ф16 зіб'ють або дістануть на землі.

Результати курски битви теж можуть бути різними (хоча вона вже себе виправдала). Це не має вибивати.

Період запеклого обміну виробами з абрикосів переходить у період підкидання кабачків. Це заспокоює. А там уже й осінь.

Підготовка до навчального року та зими. Підготовка в міру можливості до економічного стресу. Увага здоров'ю. Посильна допомога.

Як бачимо – навіть цього року Україна наскільки разів змінювала негативний сценарій за рахунок стійкості. Так що боротьба за краще з можливого виправдана і, як і раніше, може бути успішною.

Читайте також: 
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: