Петро Олещук Політолог

Цинічний розрахунок Кремля. Навіщо росіяни блокують обміни полонених

Акція на підтримку полонених в Івано-Франківську, 19 травня 2024 року
фото: Суспільне Івано-Франківськ/Інна Сендецька-Монюк

Інформаційна війна загострюється, і до цього теж треба бути готовими

Думаю, дехто міг чути про заяви російської пропагандистки «боброїдки-сімонян», яка обвинуватила українську сторону у небажанні обмінювати військовополонених. Мовляв, не хочуть міняти тих, кого пропонують і т.д.

Питання звільнення українських полонених залишається одним з найбільш гострих для суспільства. Чимало український військовослужбовців знаходяться у полоні вже понад два роки. Зокрема, мова про захисників «Азовсталі». Весь цей час рідні військовополонених чекають на їхнє звільнення.

Росіяни це розуміють, а тому б'ють у те, що вони вважають нашим слабким місцем. Бо для них людяність – це слабкість, самі вони ніколи нікого не шкодували і не шкодують. Ні чужих, ні своїх.

При цьому, сам процес обміну полонених справді йде дуже повільно, а останнім часом – взагалі загальмувався через позицію російської сторони, яка, очевидно, просто не зацікавлена у звільненні власних військовослужбовців.

Послухайте останнє інтерв'ю представника «Азова» Коротевича. Він чітко говорить про те, що не вірить у звільнення українських полонених без застосування якихось додаткових матеріальних або санкційних стимулів з боку «Заходу» по відношенню до росіян, бо звільняти своїх полонених росіяни явно не збираються.

Росіяни блокують обміни полонених, але, одночасно, поширюють інформацію, що їх блокує Україна.

Розрахунок росіян простий. У такий спосіб вони прагнуть впливати на рідних військовополонених, мотивувати їх до акцій протесту та суспільного невдоволення.

Цинічний розрахунок росіян полягає у тому, що вони прагнуть використовувати будь-яку зачіпку для ведення інформаційної війни проти України. Починаючи від прямого тероризму у вигляді обстрілів міст, жилих кварталів, знищення електростанцій, аби цивільні громадяни лишалися без електроенергії, і завершуючи спекуляціями довкола військовополонених та заручників.

При цьому необхідно враховувати, що росіяни люблять брати цивільних українських заручників і потім видавати їх за військовополонених, оскільки брати в полон цивільних – прямий воєнний злочин, і вони це знають. Але набирають заручників з числа цивільних, щоб потім використовувати їх для власних цілей, у тому числі – пропагандистських.

Тому до будь-якої інформації від росіян треба ставитися обережно, а бажано взагалі не зважати на неї, допоки вона не буде підтверджена або спростована з серйозних джерел.

Інформаційна війна загострюється, і до цього теж треба бути готовими.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: