Генсек ООН нагадав РФ про важливий статут

Генсек ООН нагадав РФ про важливий статут
ООН: настав час розрядити напруженість і вжити заходів з деескалації
фото з відкритих джерел

Гуттереш провів перемовини з Кулебою та Лавровим

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш нагадав Росії основоположний принцип міжнародного права: утримуватися від загрози територіальній цілісності держав. Про це пише «Укрінформ».

«Як генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй я зобов'язаний закликати до повного дотримання Статуту ООН, основоположного принципу міжнародного права», – наголосив він.

Гутерреш процитував документ: «Усі члени повинні вирішувати свої міжнародні суперечки мирними засобами так, щоб міжнародний мир, безпека і справедливість не піддавалися небезпеці. Усі члени повинні утримуватися у своїх міжнародних відносинах від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави або будь-яким іншим способом, несумісним з цілями Організації Об'єднаних Націй».

Генсек висловив глибоке занепокоєння «збільшенням напруженості та посиленням спекуляцій із приводу потенційного воєнного конфлікту в Європі».

За його словами, необхідно зважати на «ціну людських страждань, руйнувань і шкоди європейській та глобальній безпеці».

«Ми просто не можемо допустити навіть можливості такої катастрофічної конфронтації», – підкреслив Гутерреш.

Він зазначив, що цілковито займатиметься цим «у найближчі години і дні». А також нагадав, що в понеділок провів телефонні розмови з Дмитром Кулебою і Сергієм Лавровим: «І моє послання абсолютно ясне: альтернативи дипломатії немає, усі питання, у тому числі найскладніші, можуть і мають вирішуватися й розв’язуватися в дипломатичних межах».

За словами Гутерреша, настав час розрядити напруженість і вжити заходів з деескалації: «Тут немає місця запальній риториці. Публічні заяви мають бути спрямовані на зниження напруженості, а не на її розпалювання».

Відмова від дипломатії на користь конфронтації – «це не переступання межі, це стрибок у прірву», додав генсек, наголосивши, що вся команда ООН залишається працювати в Україні.

Як відомо, генсек ООН не планує евакуацію з України своїх працівників.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: