Спікер Стефанчук назвав Путіна «допитливим читачем» і дав пораду

Спікер Стефанчук назвав Путіна «допитливим читачем» і дав пораду
Стефанчук порекомендував росіянам, окрім української, почитати власну «Конституцію»ї
фото з відкритих джерел

Руслан Стефанчук: «Дуже добре, що на Росії почали читати Конституцію України»

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук прокоментував заяви російського диктатора Володимира Путіна щодо легітимності влади в Україні. 

«Дуже добре, що на Росії почали читати Конституцію України. Рекомендував би допитливим читачам опановувати текст нашої Конституції не вибірково й звернути увагу на частину 1 статті 108: «Президент України виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України». У демократичних суспільствах це називається неперервністю влади. Але ця «неперервність» не в російському (як «довічність»), а в нормальному, демократичному та безпековому розуміннях.

Тому президентом України є і до завершення воєнного стану буде залишатися Володимир Зеленський. І все це, відповідно до Конституції та законів України», – написав  Стефанчук  у Facebook.

Стефанчук зазначив, що такі російські наративи є передбачуваними та безглуздими. Але його бентежить те, що «окремі «українські» політики, ніби готуючи підґрунтя, майже слово у слово цитують висловлені наративи, зокрема, і у стінах українського парламенту».

Він також порекомендував росіянам, окрім української, почитати власну «Конституцію».

«І йдеться не про якісь примарні для Росії засади демократичного устрою чи прав людини та громадянина. А хоча б у тій частині, де сказано, що РФ вживає заходів із підтримки та укріплення міжнародного миру та безпеки, забезпеченню мирного співіснування держав і народів. Аби далеко не гортати – це стаття 79.1», – додав голова парламенту.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін заявив, що наразі легітимною владою в Україні є Верховна Рада та її голова. Про це пишуть росЗМІ.

«Строго кажучи, тільки за попередньою оцінкою, єдиною легітимною владою залишається парламент і голова Ради. Ну а так, за великим рахунком, якби хотіли провести президентські вибори, то треба було б скасувати тоді закон про воєнний стан – ось і все. І провести вибори. Але не захотіли це робити через низку обставин», – сказав Путін журналістам.

Путін зауважив, що українське законодавство каже про те, що «в період воєнного стану вибори президента не проводяться, але це не означає, що повноваження пролонгуються». «Про це у Конституції нічого немає, але це – попередній аналіз», – додав він. 

Нагадаємо ,раніше міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що президент України Володимир Зеленський не втратить своєї легітимності після того, як 21 травня закінчиться його п’ятирічний термін повноважень. Він залишатиметься чинним до обрання наступного глави держави. 

Читайте також: Путін націлився на Глобальний саміт миру 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: