«Нічого, що Росія качає ситуацію в Косово?». Нардепа обурила позиція українського посла у Сербії

«Нічого, що Росія качає ситуацію в Косово?». Нардепа обурила позиція українського посла у Сербії
Балканське питання постає не вперше
колаж з відкритих джерел

«Як ми взагалі працюємо з Сербією? Може, пан посол мені відповість?»

Народний депутат від партії «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко відреагував на інтерв'ю посла України в Сербії Володимир Толкача для «Главкома». Нардеп розкритикував посла за позицію стосовно Косова, а також через недостатню дипломатичну роботу із Сербією. 

Толкач в інтерв'ю негативно висловився про пропозицію Гончаренка стосовно визнання Косова, назвавши його заяву «ситуативною», та порадив депутату опанувати Конституцію. Натомість нардеп заявив, що Росія має вплив на Сербію і качає ситуацію в Косово. 

Також Гончаренко відреагував на резонансний подарунок путінської влади посеред сербської столиці й звинуватив Толкача у бездіяльності.

«Український посол у Сербії Володимир Толкач закидає, що українська інтернет-спільнота виступає ретранслятором «сербсько-косовських непорозумінь». І взагалі питання Косово не на часі. Тобто ми ще винні в тому, що ситуація в Косово нас хвилює? А нічого, що партія Вучича влітку закликала денацифікувати Балкани? Нічого, що Росія має вплив на Сербію і качає ситуацію в Косово?», – висловився Олексій Гончаренко.

Депутат додав, що незалежність Косово необхідно визнавати й він неодноразово про це говорив. Також постає питання, як в Сербії просувається українське питання.

«Як ми взагалі працюємо з Сербією? Може, пан посол мені відповість?» – поцікавився нардеп.

Нагадаємо, 27 жовтня народний депутат Олексій Гончаренко першим серед українських парламентаріїв виступив в Асамблеї (парламенті) частково визнаного Косова, закликавши Україну визнати його незалежність. 

«Саме зараз визнання незалежності Республіки Косово продемонструє підтримку і солідарність України у боротьбі за терориторіальну цілістність та суверенітет цієї держави. А також покаже, що Україна – разом з демократичним світом, підтримує справедливість та стоїть на боці правди», – переконаний Гончаренко. 

На сайті президента зареєстровано петицію із закликом розглянути можливість визнання державного суверенітету та незалежності Республіки Косово на тлі загострення ситуації в регіоні й агресивної політики Сербії. Ініціатором відповідної петиції виступив  Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, на знак дружби Москви та Белграда у місті встановили російську ялинку – у столиці Сербії з'явився подарунок путінської влади, який охороняють молодики (фото).

До слова, Сербія під тиском Росії прагне дестабілізувати Косово – конфлікт між країнами розпалює Путін.

Крім того, Сербія – єдина європейська країна, яка не приєдналася до санкцій проти РФ й запроваджувати їх не збирається. Президент країни Вучич заявив, що буде виступати проти приєднання до санкцій Європейського Союзу проти Росії, аж поки «над нашими головами не буде меча».

Як відомо, Сербія заганяє себе у російську пастку, тож Україна повинна визнати Косово.

Раніше глава МВС Сербії заявив, що його країні не місце в ЄС, а для його країни «дружба з РФ є найважливішою».

Зауважимо, український посол розказав, як Сербія розривається між Брюсселем та Москвою. Президент Сербії Александар Вучич перебуває під тиском з боку Брюсселя, адже країна не приєдналася до санкцій проти Росії та продовжує підтримувати авіасполучення з російськими містами. 

Читайте також: Сербія проти Косова: на чиєму боці Україна? Інтерв’ю з послом Володимиром Толкачем

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: