30 серпня: який сьогодні день, прикмети та заборони

30 серпня: який сьогодні день, прикмети та заборони
30 серпня – Міжнародний день жертв насильницьких зникнень
фото з відкритих джерел

Сьогодні не варто байдикувати та лаятися

30 серпня відзначається Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, Міжнародний день китової акули та День народження електричного пилососа. Віряни вшановують пам’ять святих Олександра, Івана, Павла, патріархів Царгородських.

Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

30 серпня: який сьогодні день, прикмети та заборони фото 1

30 серпня у світі відзначають Міжнародний день жертв насильницького зникнення. Викрадення осіб та залякування їх близьких та рідних вважається стратегією терору.

Генасамблея ООН резолюцією 65/209 від 21 грудня 2010 року висловила глибоку стурбованість зростанням кількості викрадених людей у різних регіонах світу, у тому числі арешти та викрадення також прирівняли до насильницьких зникнень. Із 1980 року кількість викрадених та зниклих за нез’ясованих обставин щороку сягає близько 53 тис. осіб. У резолюції також була згадка про зростаючу кількість повідомлень щодо переслідування, залякування та жорстокого поводження зі свідками та родичами зниклих осіб.

У тій самій резолюції віталось прийняття Міжнародної конвенції. Асамблея призначила дату 30 серпня Міжнародним днем жертв насильницького зникнення. Починаючи з 2011 року цю дату відзначають щорічно.

Міжнародний день китової акули

30 серпня: який сьогодні день, прикмети та заборони фото 2

Китові акули – найбільші серед усіх представників родини акул і взагалі вони є найбільшими на планеті рибами. Але, на відміну від своїх родичів, ці хижаки є безпечними для людини, тому що їхня здобич, як і у китів – морський планктон. Через це, а також завдяки гігантським розмірам, китові акули й отримали свою назву, хоч біологічно з китами їх ніщо не пов’язує.

Без китових акул неможлива рівновага в загальній екосистемі земних океанів, але зараз вони знаходяться під загрозою зникнення і цьому є чимало причин. Тому існує спеціальний день, коли увага людей у світі прикута до цих створінь – Міжнародний день китової акули, який щороку відзначається 30 серпня.

Найстаріші знайдені рештки китових акул сучасного вигляду мають вік 28 мільйонів років, але вважається, що предки цих риб з’явилися на планеті приблизно 245 мільйонів років тому. Проте перший науковий опис цих риб з’явився тільки у 1828 році, коли британський зоолог і дослідник Ендрю Сміт описав акулу, спійману біля південноафриканських берегів.

День народження електричного пилососа

30 серпня: який сьогодні день, прикмети та заборони фото 3

30 серпня щорічно відбувається святкування Дня народження електричного пилососа. У цей день 1901 року англієць Губерт Сесіл Бут отримав патент на свій винахід – пилосос. На створення приладу його надихнув пристрій, за допомогою якого здували пил із сидінь в потягах. Губерт збагнув, що було б ефективніше пил всмоктувати, а не здувати.

Перший прототип пилососа працював на нафтовому двигуні і був настільки громіздким, що перевозився спеціальним возом з кіньми. Апарат вивантажували перед будівлею, а тридцятиметровий шланг перекидали через вікно всередину приміщення. Через характерні звуки, що видавав пилосос, його прозвали Puffing Billy, тобто «Запирханий Біллі». Пізніше нафтовий двигун замінили електричним, пристрій став набагато компактнішим і потрапив у масове виробництво.

Яке сьогодні релігійне свято

30 серпня в церковному календарі – день пам’яті святих Олександра, Івана, Павла, патріархів Царгородських. Вони були патріархами Константинопольськими, які жили в різні часи, але всі вони зіткнулися з єретиками, що спотворювали вчення Церкви.

Святий Олександр (325-340) був хорепископом (вікарієм) за першого патріарха Константинопольського, святителя Митрофана. Він брав участь у Першому Вселенському Соборі в Нікеї проти аріан. Олександр відомий своєю боротьбою з аріанами та язичниками. За його молитвою був покараний єретик Арій.

Святий Іван Посник (582-595) відомий своєю строгістю та аскетизмом, а також боротьбою з єретиками. Святий Павло Новий (780-784) був патріархом під час правління імператора Лева IV. Він також боровся з єретиками і підтримував іконопочитання.

Читайте також: Церковний календар на вересень 2024: коли святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці

Що не можна робити цього дня

  • Не рекомендовано байдикувати та лаятися.
  • Не можна зловживати спиртними напоями та грати у карти.
  • Не можна цього дня приносити у будинок кошеня.
  • Не варто перестилати ліжко.

Народні прикмети

  • Зорепад цього дня вказує на проблеми зі здоров'ям.
  • Якщо на небі багато зірок, то наступний рік буде дуже врожайним.
  • Птахи літають високо в небі – буде тепла та суха осінь.

Пам’ятні події 30 серпня

  • 1435 – у ході дводенної битви сили Свидригайла розбиті над річкою Святою. Православна і білоруська шляхта в Україні різко втратила свої позиції.
  • 1700 – розпочалась Велика Північна війна між Московським царством та Шведською імперією.
  • 1704 – за Нарвським договором Річ Посполита вступила в Північну війну на боці Московського царства проти Шведської імперії.
  • 1835 – в Австралії засноване місто Мельбурн.
  • 1836 – у Техасі засноване місто Х'юстон.
  • 1901 – Губерт Сесіл Бут запатентував порохотяг.
  • 1919 – українські війська вибили червоноармійців з Житомира і звільнили місто.
  • 1919 – Київська група Армії УНР на чолі з генералом Антіном Кравсом визволила Київ.
  • 1920 – у Празі утворено Українську військову організацію на чолі з Євгеном Коновальцем.
  • 1991 – Азербайджан проголосив свою незалежність.
  • 1991 – в Українській РСР заборонена Комуністична партія.
  • 1991 – Верховна Рада України ухвалила рішення про перепідпорядкування Україні союзних підприємств на території республіки.
  • 1999 – у ході референдуму переважна більшість населення Східного Тимору проголосувало за незалежність від Індонезії.
  • 2010 – сталася стрілянина у Братиславі.
  • 2021 – у порту м. Фредеріксгавн (Данія) Україні від Великої Британії офіційно передано криголам RRS James Clark Ross, колишній флагман Британської антарктичної служби, над ним було піднято синьо-жовтий прапор.

Іменини

День ангела сьогодні святкують Арсеній, Опанас, Гаврило, Григорій, Данило, Іван, Ігнатій, Леонід, Макар, Олександр, Павло, Петро, Федір, Яків, Єлизавета.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: