21 січня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

21 січня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
21 січня – Міжнародний день обіймів
фото з відкритих джерел

Сьогодні не варто сваритися

21 січня відзначається Міжнародний день обіймів, Всесвітній день снігу та Всесвітній день релігії. Віряни вшановують пам’ять преподобного Максима сповідника.

Міжнародний день обіймів

21 січня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 1

Цього дня люди можуть обіймати не лише своїх рідних та друзів, але й також незнайомців. Психологи вважають, що під час ритуалу дружнього дотику людини до людини створюється відчуття безпеки і комфорту.

Започаткували Міжнародний день обіймів 21 січня в штаті Мічиган, США. Ідея створення свята належить одному з пасторів протестанської церкви Кевіну Заборні. Він вважав, що американці часто надто стримані і не вміють виявляти своїх справжніх почуттів. У своїх проповідях Кевін часто повторював: усі люди на Землі є братами та сестрами, а обійми допоможуть швидше це зрозуміти. Свято було започатковане у вузькому колі, але згодом розповсюдилося всім світом.

Широкого поширення набув особливий рух Free Hugs («Безкоштовні обійми»). Його учасники проходять вулицями своїх міст 21 січня та обіймають перехожих. 

Всесвітній день снігу

21 січня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 2

Всесвітній день снігу (World Snow Day) – міжнародне свято, день зимових видів спорту, який відзначається щорічно в передостанню неділю січня, починаючи з 2012 року.

Ініціатором та засновником проведення свята є Міжнародна федерація лижного спорту (FIS). Офіційно Всесвітній день снігу був створений для популяризації зимових видів спорту в молодіжному середовищі, для підтримки і заохочення участі в подібних заходах всіх зацікавлених сторін в галузі.

Мета проведення заходів полягає у залученні дітей і сімей до своєрідного, унікального, активного відпочинку, який може подарувати тільки участь у зимових видах спорту. Для цього і проводяться спеціальні заходи по всьому світу.

Всесвітній день релігії

21 січня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 3

Щорічно, у третю неділю січня за ініціативи ООН світ відзначає Всесвітній день релігії (World Religion Day). Головна мета дня – наголосити на ідеї, що духовні принципи, закладені в основу світових релігій, гармонійні і релігія – це сила для об’єднання світу, а не розбрату.

Заснували День релігії послідовники бахаїзму – іранського вчення, яке базується на єдності Бога та народів. Саме Національні Духовні Збори бахаїв в Сполучених Штатах у 1949 р. проголосили проведення Всесвітнього дня релігії.

В Україні здавна мешкають представники багатьох релігій і конфесій, багато- і малочисельних. До початку повномасштабного вторгнення в нашій державі було 35 000 релігійних організацій і понад сто різних релігійних течій.

Яке сьогодні релігійне свято

21 січня в церковному календарі – День преподобного Максима сповідника. Він був видатним християнським богословом, неоплатоніком, чернецем і мучеником. Максим Сповідник народився в Константинополі 580 року і виріс в аристократичній сім’ї. Він відмовився від придворного життя і постригся в монастирі, де став ігуменом.

Пізніше Максим поїхав до Олександрії, куди його запросили богослови. Він боровся проти єресі монофелітизму, яка заперечувала дві волі в Христі – божественну і людську. Серед прихильників єресі виявилося багато впливових людей, тож преподобного звинуватили у зраді вітчизни та ув'язнили. Максима жорстоко катували: йому відрізали язик і зрізали праву руку, а потім заслали в Колхіду. Але сталося диво: святий знову знайшов здатність говорити і писати. Після себе Максим сповідник залишив велику богословську спадщину.

Читайте також: Церковний календар на січень 2024 року: всі свята за новим стилем

Що не можна робити цього дня

  • Краще не сваритися і не конфліктувати.
  • Не варто насміхатися з людей, які зазнали в чомусь невдачі.
  • Заборонено давати і брати гроші в борг.

Народні прикмети

  • Сонячна та малохмарна погода – морози ще затримаються.
  • Якщо птахи літають низько над землею, то буде негода.
  • Погода ясна – весна прийде рано.
  • Сухий і холодний день до спекотного серпня.

Пам’ятні події 21 січня

  • 1506 – за розпорядженням Папи Римського Юлія II утворюється армія Ватикану – Швейцарська гвардія. Вважається найстарішою армією на планеті.
  • 1751 – Юхим Дараган став київським полковником.
  • 1790 – день створення гільйотини.
  • 1796 – Едвард Дженнер відкрив метод вакцинування від віспи.
  • 1840 – француз Дюмон-Дюрвіль на вітрильнику «Астролябія» відкрив нову південну землю (Антарктиду), якій дав ім'я своєї дружини – Земля Аделі
  • 1846 – видруковано перший номер англійської газети «Лондон Дейлі Ньюз».
  • 1899 – німецька компанія «Адам Опель», яку брати Опелі заснували для виробництва швейних машин, розпочала виробництво автомобілів.
  • 1919 – на конгресі угорських русинів у Хусті делегати Закарпаття ухвалили возз'єднати Закарпатську Україну з Соборною Україною.
  • 1921 – на спільному засіданні Кримревкому та облкомітету РКП(б) прийнято резолюцію: «з метою революціонізування мусульманського Сходу доцільно створити видимість самостійного Криму».
  • 1925 – визнання СРСР Японією. Японські війська залишають російський Далекий Схід
  • 1934 – введено в експлуатацію Харківський турбогенераторний завод.
  • 1947 – після відставки Джеймса Бірнса новим держсекретарем США став генерал Джордж Маршалл, що означало перехід від політики «терпимості» до політики «стримування» комунізму.
  • 1959 – утворено Європейський суд з прав людини, метою якого є здійснення контролю за дотриманням прав і свобод людини та громадянина, закріплених в Європейській конвенції з прав людини.
  • 1964 – У Республіці Китай відбулась спроба державного перевороту.
  • 1968 – відбулась одна з наймасштабніших битв у ході В'єтнамської війни між народною армією В'єтнаму та Корпусом морської піхоти США за військову базу Кхесань.
  • 1978 – Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації.
  • 1990 – близько трьох мільйонів українців взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ, Львів і Київ у переддень Злуки.
  • 1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Монголією.

Іменини

День ангела сьогодні святкують Євген, Іван, Ілля, Максим, Анастасія, Анна.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: