Атака на столицю, Данія збільшує військову допомогу Україні: головне за ніч

Атака на столицю, Данія збільшує військову допомогу Україні: головне за ніч
Цієї ночі ворог застосував над Київщиною баражуючі боєприпаси «Shahed»
фото з відкритих джерел

Сили ППО знищили в повітряному просторі навколо Києва майже два десятки ворожих цілей

Цієї ночі ворог застосував баражуючі боєприпаси «Shahed». Сили протиповітряної оборони знищили в повітряному просторі навколо Києва майже два десятки ворожих цілей. Уряд Данії домовився збільшити військову підтримку України в межах Фонду України на загальну суму 21,9 млрд данських крон (3,2 млрд доларів) у 2023-2028 роках. «Главком» зібрав у добірку ці та інші новини ночі проти 20 травня, щоб ви були в курсі головних подій.

Атака на Київ 

У Києві в ніч проти 20 червня лунали вибухи під час повітряної тривоги, працювало ППО.

Київська міська військова адміністрація повідомила, що сили протиповітряної оборони знищили в повітряному просторі навколо Києва майже два десятки ворожих цілей. Цього разу ворог застосував БПЛА, за попередньою інформацією - баражуючі боєприпаси «Shahed». Інформації щодо потерпілих чи руйнування наразі не надходило. Дані оперативного зведення оновлюються і уточнюються.

Вибухи у Львові та Запоріжжі

У ніч проти 20 червня повітряна тривога була оголошена на території Львівської області. Незабаром на Львівщині пролунала низка вибухів. За попередньою інформацією, це - робота ППО. 

Попередньо у Львові є влучання в об‘єкт критичної інфраструктури. Люди не постраждали. Була пожежа. На місці працюють всі служби. Про це повідомила Львівська ОВА.

Також звуки вибухів у Запоріжжі жителі чули після першої години ночі, у сигнали про повітряну тривогу в регіоні почали звучати ще ввечері в понеділок.

Тим часом у командуванні Повітряних Сил ЗСУ попереджали про загрозу ворожих атак із застосуванням балістичного озброєння в областях, де оголошено тривоги. Перед цим повідомлялося також про небезпеку ударів дронами на кшталт «Шахед».

Пізніше стало відомо, що російські війська цієї ночі завдали удару по Запоріжжю та передмістям, цілями стали комунікації, сільськогосподарська техніка, а також популярне місце відпочинку.

Данія збільшить військову допомогу Україні

Уряд Данії домовився збільшити військову підтримку України в межах Фонду України на загальну суму 21,9 млрд данських крон (3,2 млрд доларів) у 2023-2028 роках. Про це повідомляє пресслужба міністерства оборони Данії.

Данські партії прагнуть до того, щоб Копенгаген продовжував залишатися в числі найбільш значних донорів для України стосовно розмірів країн, і виникне потреба в подальшій значній військовій підтримці України у 2023 році та в наступні роки.

Кошти для Фонду України будуть розподілені таким чином, що Данія зможе підтримати Україну додатковими 7,5 млрд данських крон у 2023 році, 10,4 млрд данських крон у 2024 році та 1 млрд данських крон щорічно у 2025-2028 роках.

Суттєве збільшення підтримки України означає, що у 2023 і 2024 роках Данія виділила кошти для досягнення мети НАТО з витрачання 2% ВВП на оборону і безпеку.

Кулеба розкрив політичні мотиви вивезення українських полонених до Угорщини

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що українських військовополонених вивезли із Росії в Угорщину в політичних інтересах угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана. Про це він заявив в етері телемарафону 19 червня.

«Там була одна проста мета: Віктор Орбан мав показати угорцям і в Угорщині, й поза межами Угорщини, що він їхній єдиний захисник. Уся ця операція була реалізована в політичних інтересах однієї людини», – сказав Кулеба.

Він додав, що за неофіційною інформацією, залученими до «таємної операції» з вивезення українських військовополонених із Росії «були інші гравці, не лише з Угорщини».

Очільник МЗС України також розповів, що вивезені до Угорщини українці перебувають під контролем, навіть зустрічі з родичами вони мають «вкрай дозовані».

«Консула, посла не пускають до них попри наші наполегливі вимоги. І ми зараз залучаємо всі важелі для того, щоб отримати доступ до наших громадян і повернути їх додому», – додав Кулеба.

У центрі Москви спалахнула сильна пожежа

У РФ у Москві сталася пожежа біля станції метро «Новослобідська», розташованої в центрі міста. Пожежа сталася у будівлі, яка зводиться – спалахнув пінопласт. Про це повідомляють росЗМІ.

«Займання спостерігають очевидці неподалік метро Новослобідська на Новосутівській вулиці. Загоряння сталося в будівлі, що будується на цокольному поверсі. Горить теплоізолятор. Екстрені служби розпочали гасіння пожежі», – йдеться в повідомленні.

В місцевих телеграм-каналах повідомляють, що на першому поверсі будівлі зберігався пінопласт та утеплювач – вони зайнялися. В екстрених службах повідомили про порятунок 6 людей. Їх евакуювали автодрабинами. Інформації про постраждалих на цей час не надходило.

До слова, триває 482-га доба повномасштабної війни Росії проти України. Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом минулої доби відбулось 45 бойових зіткнень. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: