Прем'єр Канади: літак МАУ був збитий іранською ракетою

Прем'єр Канади: літак МАУ був збитий іранською ракетою
Прем'єрміністр Канади Джастін Трюдо на пресконференції з приводу краху українського літака МАУ в Тегерані

За інформацією Трюдо, літак був збитий іранською ракетою «земля-повітря»

Прем'єрміністр Канади Джастін Трюдо у четвер ввечері дав пресконференцію з приводу краху українського літака МАУ в Тегерані, на борту якого перебували громадяни Канади.

Про це повідомляє BBC.

Трюдо заявив, що дані канадської розвідки говорять про те, що український літак був збитий ракетою з боку Ірану.

«У нас є розвідувальна інформація з багатьох джерел, включаючи наших союзників і нашу власну розвідку, яка вказує на те, що літак був збитий іранською ракетою «земля-повітря». Це, можливо, було ненавмисно», – сказав він на пресконференції.

Трюдо підкреслив, що ця інформація може стати шокуючою для сімей загиблих, але канадці повинні знати цю інформацію.

«Я хочу відповідей. Цей уряд не заспокоїться поки не отримає відповідей», – додав очільник уряду Канади.

Прем'єрміністр також висловив співчуття сім'ям загиблих.

Напередодні представник Пентагону, співробітник американської розвідки і співробітник іракської розвідки повідомили ЗМІ про те, що літак «Міжнародних авіаліній України» (МАУ) був збитий зенітною ракетною системою Ірану. 

Після цього авіакомпанія Lufthansa розвернула рейс з Франкфурту до Тегерану.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов назвав теракт, зіткнення з іншим літаючим об'єктом, вибух двигуна і поразки літака російської зенітною ракетою ЗРК головними версіями авіакатастрофи в Ірані.

Слід зазначити, що наразі слідчі вивчають версію ураження літака в Ірані російською ракетою «Тор».

Раніше 9 січня в Іран прилетів літак з 45 українськими спеціалістами. За даними пресслужби РНБО, експертна група терміново приступила до вивчення обставин авіакатастрофи Boeing 737 рейсу PS 752.

Також нагадаємо, що компанія Aireon зі США передала дані про рух розбитого в катастрофі в Ірані літака «Міжнародних авіаліній України» (МАУ) «компетентним органам, які проводять розслідування». 

Нагадаємо, що раніше камера відеоспостереження зняла падіння літака МАУ. У мережі з'явилося нове відео моменту падіння пасажирського лайнера, під час якого загинули 176 осіб.

Також повідомлялося, що частина даних з чорних ящиків літака МАУ загублена. У попередньому звіті Ірану про катастрофу літака МАУ сказано, що частина технічних даних літака і записів розмов пілотів була загублена.

Нагадаємо, Boeing 737 авіакомпанії МАУ розбився неподалік від Тегерана приблизно через три хвилини після зльоту з аеропорту Імама Хомейні. На борту було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули.

Зазначимо, що розслідувачі Bellingcat перевірять версію про можливу ракетну атаку на літак МАУ.

Натомість, за інформацією ЗМІ, за попередньою оцінкою західних спецслужб, літак не збивали, а він розбився через технічну несправність.

Оприлюднено список українців на борту літака МАУ, що розбився в Ірані. За даними РНБО України, на борту літака МАУ, що зазнав катастрофи в Ірані, були 11 українців - 9 членів екіпажу, а також 2 пасажири

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: