Я прийшов – тебе нема. Що відомо про дебати на цей момент (оновлюється)

ТЕМА ТИЖНЯ
Я прийшов – тебе нема. Що відомо про дебати на цей момент (оновлюється)
Фраза щодо дебатів «стадіон, так стадіон» дуже швидко пішла в народ
Джерело: pershyj.com

За день до дебатів формат та регламент головної події цих виборів стає трохи зрозумілішим

3 квітня Володимир Зеленський, якого постійно звинувачували у нездатності вести публічну дискусію, опублікував відеозвернення. Кандидат у президенти зухвало викликав свого опонента Петра Порошенка на дебати на НСК «Олімпійський».

Порошенко дуже швидко відповів: президент наголосив, що закон передбачає інші умови проведення дебатів, проте погодився дискутувати на стадіоні. Його фраза «стадіон, так стадіон» дуже швидко пішла в народ. Проте далі почались події, які сьогодні можна тлумачити, як спроби зробити все, аби дебати таки не відбулись.

Попри публічні заяви про готовність дискутувати у прямому ефірі, сторони почали висувати додаткові умови, які часто не мали жодного стосунку до суті справи. Крім екзотичної локації, на якій таки зійшлись опоненти, почалась довга і місцями дивна історія з аналізами, трапилось ще кілька публічних викликів дебатувати в студіях різних каналів, а тепер почалась дискусія щодо формату дебатів на самому «Олімпійському». А до них всього 1 доба.

«Главком» зібрав інформацію про ключові аспекти дебатів і про те, що наразі відомо.

Що каже закон

Проведення передвиборних дебатів передбачено виборчим законодавством. Згідно з законом, дебати повинні відбутися в останню п'ятницю перед виборами. Офіційні дебати повинні проходити в студії Суспільного телебачення з 19:00. 

До чого домовились сторони на цей момент

16 квітня команди кандидатів у президенти уклали тристоронню угоду з НСК «Олімпійський». Однак регламент цих дебатів досі обговорюється.

Точний час

Штаби обох кандидатів домовилися, що дебати почнуться о 19:00 і триватимуть до 20:00. Команда Порошенка звернулася до ЦВК щодо того, щоб посунути час проведення дебатів на «Суспільному», щоб встигнути взяти участь у обох дебатах. ЦВК прохання задовольнила і перенесла дебати на Суспільному на 21:00.

Команда Порошенка звернулася до ЦВК щодо того, щоб посунути час проведення дебатів на «Суспільному», щоб встигнути взяти участь у обох дебатахКоманда Порошенка звернулася до ЦВК щодо того, щоб посунути час проведення дебатів на Суспільному, щоб встигнути взяти участь у обох дебатах

Регламент дебатів

За основу буде взято уже сталий порядок: кожен кандидат має право на вступне слово по 5 хв. Хто буде першим, вирішить жеребкування. Такі ж правила діють і для завершального слова. Після вступних слів розпочинається дискусія, під час якої питання один одному ставлять кандидати. Досі не домовлено, скільки ж питань – 3 чи 4 – планують поставити один одному Зеленський і Порошенко. У положенні про дебати регламентовано й тривалість питань. Так, на запитання надається не більше 1 хв, на відповідь - не більше 3 хв.

Хто модератор?

Досі триває процес узгодження модератора на дебати. «Поки ми нікого не пропонуємо ведучим, але, звичайно, є чіткі вимоги. Ведучий має бути об’єктивним і неупередженим», - говорить Медведєв.

Сцена

Раніше штаб Порошенка заявляв, що сцени взагалі не має бути, адже сцена асоціюється з концертом, а дебати – це не шоу-бізнес. Однак на сьогодні команди обох кандидатів дійшли згоди, що сцен буде дві.

План стадіону з розподілом сцен та фан-зон (ще не затверджено)План стадіону з розподілом сцен та фан-зон (ще не затверджено)

Трансляція

Оскільки сцен буде дві, відповідно й телесигналів теж буде два. «Телетрансляцій, схоже, теж буде дві», повідомив ввечері 17 квітня голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія.

Штаби Зеленського і Порошенка досі не дійшли згоди щодо того, чи віддавати одну трансяцію всім каналам, чи кожен штаб веде свою зйомку і віддає своїм каналам.

Режисура і «картинка» ефіру

На прохання штабів обох кандидатів за режисерське забезпечення та художнє керівництво ефіру під час дебатів відповідатиме «Суспільне». Суспільний мовник є медіа-компанією, що не належить жодній політичній чи бізнес-групі, а тому зможе забезпечити незаангажованість висвітлення.

«Ми погодилися надати режисера ефіру, а також оператора-постановника трансляції, задіяти творчу групу «Суспільного», аби забезпечити рівний доступ кожному кандидату до проявів у цьому ефірі», - заявив голова правління «Суспільного» Зураб Аласанія. Він наголосив, що люди, які «натискають на кнопки» й націлюють камери, надзвичайно важливі, оскільки «глядачі буквально бачать картинку їхніми очима».

Глядачі

Ще одним каменем спотикання є те, ким наповнити чашу «Олімпійського». Ще вчора представник Володимира Зеленського Дмитро Разумков в ефірі ток-шоу «Пульс» на телеканалі «112 Україна» заявляв, що найдоцільнішим буде співвідношення, коли на стадіоні 30% місць відійде прихильникам Зеленського, 30% - прихильникам Порошенка, а 40% - громадянам, які досі не визначилися за кого голосуватимуть або голосували у першому турі за іншого кандидата.

Сьогодні ж на брифінгу представник штабу Порошенка Олег Медведєв повідомив, що попередня домовленість – 50/50. Він також зауважив, що одностороння реалізація квитків, яку почав штаб Володимира Зеленського  – це порушення цієї пропорції, що призведе до кількісної переваги прибічників опонента. Речник переконаний, що проблем з явкою глядачів на стадіоні точно не буде. «Поки є проблема тільки з явкою Зеленського», - пустив шпильку Медведєв.

У штабі Порошенка вважають, що з явкою Зеленського на дебати можуть виникнути проблемиУ штабі Порошенка вважають, що з явкою Зеленського на дебати можуть виникнути проблеми

Представник виборчого штабу Зеленського Сергій Шефір заявив, що їх не влаштовують умови, коли немає вільного доступу людей на стадіон.

Тим часом штаб Петра Порошенка анонсував автопробіг з обласних центрів до НСК «Олімпійський» на підтримку свого кандидата.

Квитки

Щодо розподілу квитків, остаточна домовленість – 50/50. Квитки розділять навпіл і кожен штаб розповсюдить свої.

Бронювання квитків на дебати стартувало 17 квітня, після відеозвернення Зеленського, який пообіцяв своєму електорату безкоштовні місця в фан-зоні в центрі стадіону.

Забронювати квитки можна було на сайті debaty2019.org.ua. Станом на ранок 18 квітня продаж квитків припинено.

Забронювати квитки можна на сайті debaty2019.org.uaЗабронювати квитки можна на сайті debaty2019.org.ua

Тим часом передвиборчий штаб Порошенка розпочав реєстрацію на дебати прихильників чинного Президента в мережі Facebook. Для цього потрібно заповнити google форму.

Безпека

МВС уже пообіцяло «дуже жорсткі, глибокі фільтраційні заходи під час входу на стадіон». Правоохоронців може бути більше, ніж це було під час Ліги чемпіонів.

До того ж, розсадження прихильників обох кандидатів буде відбуватися в різних секторах стадіону. Адже на дебати, в першу чергу, прийдуть активні прибічники обох кандидатів.

«Якщо є напружена атмосфера під час футбольних матчів, тут буде схожа ситуація. З міркувань безпеки глядачі будуть в різних секторах», - прокоментував ситуацію Олег Медведєв. Він також наголосив, що наповнювати фан-зону людьми, які підтримують різних кандидатів, надзвичайно небезпечно.

Концерт

Інформація про те, що на стадіоні перед дебатами виступатиме Оля Полякова і Дзідзьо виявилась фейковою. Про це повідомили у штабі Зеленського, а також менеджери зірок.

Однак елемент шоу точно матиме місце. За словами, Зураба Аласанії, спочатку планувалося провести аж 4 конценти: два до, два після. У кожного кандидата свої і на різних сценах.

Наразі відомо, що артистів з піснями запускатимуть по черзі. Час початку концертів: 16:00.

Символіка

Штаби обох кандидатів дійшли домовленості, що символіку партій використовувати не будуть. НСК «Олімпійський» також висловив прохання до майбутніх відвідувачів дебатів не приносити з собою будь-яку атрибутику спортивних змагань. «Ніяких фаєрів, дудок, барабанів тощо. Ми йдемо не змагатися, хто кого перекричить. Приносьте з собою прапори та символіку в державних кольорах України та Євросоюзу», - просять організатори заходу.

Вартість дебатів

Витрати на проведення дебати будуть покладені на власні виборчі фонди кандидатів. Це коштуватиме від 6 до 8 млн гривень. Про це заявив Дмитро Разумков в ефірі телеканалу «112 Україна». А от речник штабу Порошенка на питання, у скільки коштів обходяться дебати, не відповів.

Відомо, що на стадіоні буде відсутній продаж алкоголю.

Станом на 15:00 17 квітня штаби кандидатів у президенти Петра Порошенка та Володимира Зеленського досі не погодили формат проведення передвиборних дебатів. Засідання робочих груп штабів обох кандидатів тривають.

Зазначимо, що за результатами останнього соцопитування, для 62,1% виборців Зеленського дебати не важливі взагалі.

Зураб Аласанія повідомив, що перемовини про недомовлене продовжать у телефонному режимі Олексій Семенов (штаб Петра Порошенка) та Кирило Тимошенко (штаб Володимира Зеленського).

Юлія Козлова, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: