Диктатор, якого надули. Пресконференція Путіна в цитатах

Країна-агресор
Диктатор, якого надули. Пресконференція Путіна в цитатах

Вперше за два роки спілкування Путіна з журналістами відбулося в очному режимі

фото: reuters

«України ніколи не існувало», «Зеленський під впливом «нациків», «ракети США на порозі Росії»

Цьогорічна пресконференція Путіна тривала майже чотири години. За цей час прозвучало не більше п’яти-шести гострих питань на теми, які найбільше хвилюють не тільки Україну та Захід, а й самого Путіна. Насамперед це – розширення НАТО на Схід, відносини із США та Україною.

Путін всіляко доводив, що це не Росія є джерелом глобальних проблем. Але його обмовки доводили, що він не щирий навіть у цих аргументах. Диктатор дорікнув світові, що Росію «надули» через нібито обіцянки не приймати нові країни до НАТО, гірко шкодував за розваленим СРСР, звинувачував президента Зеленського в тому, що той потрапив під вплив «нациків», як мантру повторював про «утиски росіян в Україні».

Вперше з початку пандемії коронавірусу підсумкова зустріч зі ЗМІ господаря Кремля відбулася не в онлайн-режимі, а очно. Спілкування супроводжувалося значними обмеженнями. На захід допустили лише вакцинованих медійників, перед входом до зали всіх окропили сріблом. Про це в прямому ефірі повідомив телеканал «Дождь». Цей канал був одним із трьох іноагентів, присутніх на пресконференції. Всього було представлено понад 500 ЗМІ. Цікаво, що на відміну від попередніх акредитацій, цього року Кремль особисто надіслав запрошення конкретним журналістам. Примітно, що серед обраних не виявилося опозиційного до Кремля видання «Нова газета», керівник якої Дмитро Муратов нещодавно отримав Нобелівську премію миру. Не було на пресконференції і єдиного акредитованого у Росії українського журналіста Романа Цимбалюка, якомц раніше завжди давали змогу поставити питання. Зараз проти нього порушена справа.

Місце Путіна облаштували подалі від першого журналістського ряду, що спричинило кілька курйозів. Президент країни-агресорки за 10 метрів не міг розгледіти назви ЗМІ на плакатах журналістів, його прессекретар Дмитро Пєсков через далеку відстань не впізнав, наприклад, Ксенію Собчак, яку попросив представитися. Окрім того, Путін кілька разів не міг запам’ятати питання, яке йому ставили, ім’я журналіста і назву ЗМІ і часто звертався по допомогу до Пєскова. Глава держави вдавався до роздруківок, коли мова заходила про ріст російської економіки, але без підказок згадував, що кількість іноагентів в Росії така сама, як і у США.

«Главком» зібрав найважливіші меседжі російського диктатора, адресовані Україні та українцям.

«України не існувало, її створив Ленін»

Чи ми повинні були безвольно дивитися на те, що відбувається на південному сході, на Донбасі, який при організації СРСР не мислив собі інакше, ніж частиною Росії. Але його Ленін з товаришами заштовхнули силою (в Українську СРСР). Тобто спочатку взяли до Росії, а потім сказали «треба перерішати». Створили країну, якої ніколи раніше не існувало і засунули туди території з народом, яких ніхто не питав. Але добре, це вже відбулося, ми погоджуємося. Але ми повинні були щось робити у 2014 році. Так виникла криза, яка сьогодні розвивається.

Путін не заперечив повномасштабної війни проти України (фото: ap)Путін не заперечив повномасштабної війни проти України (фото: ap)

Чи піде Путін війною на Україну

Чи можна віддавати наказ стріляти? Спитайте про це в сьогоднішнього керівництва України, як можна віддавати наказ обстрілювати Донбас? Наші дії залежатимуть не від ходу перемовин, а від результату, від забезпечення безпеки Росії сьогодні і на історичну перспективу. Подальший рух НАТО на Схід неприйнятний. Що ж тут незрозумілого? Ми ж не ставимо ракети на кордоні із США. Це США зі своїми ракетами прийшли до нашого дому, перебувають на порозі нашого дому. Жодного дюйму на Схід, казали нам у 1990 році. Нахабно надули. П’ять хвиль розширення НАТО відбулося. А тепер нам кажуть, що ще і Україна там буде. Ви повинні нам дати гарантії терміново, зараз, не забовкувати це десятиліттями. Ви зрозумійте правильно. Це не ми прийшли до них, а до нас прийшли… Хіба ми погрожуємо комусь? Ідіть ви зі своєю стурбованістю. Ми робитимемо те, що вважаємо за потрібне. Без жодних хитрощів ми прямо порушили питання: ніякого руху на Схід бути не повинно. М'яч на їхньому боці (на боці Заходу). Загалом поки що ми бачимо позитивну реакцію. Американська сторона готова до переговорів у Женеві, представники призначені. Сподіваємося, що процес піде цим шляхом.

Є створення на цій території (на території України) Антиросії з накачкою сучасною зброєю, з промиванням мізків населенню. Ви уявляєте, як в історичній перспективі Росія повинна жити далі? Весь час озиратися на те, що там відбувається, які нові системи озброєння поставлені. А потім під прикриттям нових систем озброєння штовхнути радикалів для вирішення збройним шляхом питань на Донбасі. «Кримську платформу»навіщо підтримали? В кулуарах кажуть «ну ладно, Крим усе, забули». Але ж ні!

Чому не виконуються Мінські угоди

Двічі влада України пробувала вирішити питання силою. Я навіть вмовляв Порошенка, казав, що тільки не військова операція… Мінські угоди – це єдине можливе вирішення ситуації. Проблема в тому, що їх не хочуть виконувати… Ухвалили закон про корінні народи. Оголосили росіян, які проживають на своїй землі, не корінним народом, так само як і поляків, угорців, румун. Звідси і протиріччя у міждержавних відносинах. Так само закон про мову. Росіян і російськомовних видавлюють з їхньої території проживання, от що відбувається… От внесли перехідні положення. Але замість амністії там її заборона, люстрація населення, замість виборів військово-адміністративне управління вводиться. Складається враження, що готується третя військова операція і, можливо, готуватися слід до цього. Нас попереджають, щоби ми не втручалися, не захищали цих людей. А якщо втрутимося і будемо захищати, будуть введені нові санкції.

Росія не планувала жодних дій щодо Криму

Ніякі дії по відношенню до Криму нам навіть в голову не приходили. А що відбулося у 2014 році? Кривавий переворот, людей вбивали і спалювали. Зараз я не кажу про те, хто правий, хто ні. Ясно, що було законне обурення громадян України тим, що відбувалося в країні. Діючий президент Віктор Янукович з усім погодився. Три глави МЗС, Польщі, ФРН і Франції дали гарантії мирного процесу. Я розмовляв із президентом США, який мене попросив про розмову. Усі погодилися з мирним процесом. Але через день – два відбувся державний переворот. Навіщо? Відповіді немає. Янукович же з усім погодився і був готовий хоч завтра піти із влади. Вибори і перемога опозиції були неминучими і це всі прекрасно розуміли. Після цього виник Крим. А як ми могли відмовити Севастополю і Криму, людям, які там проживають, взяти їх під свій захист? Нас поставили у ситуацію, коли ми не могли вчинити інакше.

Відстань Путіна від журналістів складала понад 10 метрів (фото: reuters)Відстань Путіна від журналістів складала понад 10 метрів (фото: reuters)

Яким буде майбутнє Донбасу

Майбутнє Донбасу мають визначити люди, які проживають на Донбасі. Ми бачимо себе посередниками. Але нас хочуть зробити стороною конфлікту. У Мінських домовленостях написано про зміни до Конституції, забезпечити автономію. Де ці зміни? Вони мають бути узгоджені з представниками «ЛНР» і «ДНР». Я прекрасно це пам’ятаю, бо брав безпосередню участь у розробці цього документу.

Як побудувати відносини з Україною

Загострення почалося у 2014 році. До цього, попри те, що СРСР припинив своє існування, частина історичних російських територій опинилася за межами Російської Федерації, перш за все в Україні, ми з цим змирилися. Більше того, сприяли становленню нових незалежних держав. І готові були працювати, і працювали з усіма правителями, якої б зовнішньополітичної орієнтації вони не дотримувалися би.

Достатньо згадати наші відносини з президентом Ющенком, прем’єром Тимошенко. Вони так само як і сьогоднішнє керівництво України говорили про західну орієнтацію. Так, ми сперечалися через газ, але про все одно домовилися і працювали же. Були готові і далі працювати.

Зеленський після приходу до влади потрапив під вплив радикальних елементів, «нациків». Як можна вибудувати відносини із сьогоднішнім керівництвом? Неможливо. Хотіли би з тими силами вести. Але позасудові розправи, убивства на вулицях. Ви кажете, що у нас не розкривають убивства (мова про невстановлення замовників убивства журналістки Анни Політковської і політика Бориса Нємцова). А там що? В Одесі заживо спалили людей. Людей, які хочуть з нами співпрацювати, знищують. Ніякого розслідування ніхто не проводить!

Хто винен у зростанні цін на газ

«Газпром» не винен. Компанія поставляє весь обсяг газу, який законтрактований, навіть збільшили поставки в тому числі у Європу. Американські ж постачальники зняли з поставок у Європу 14 млрд куб. метрів і перекинули на преміальні азійські ринки. От ціни і поповзли вгору, газ став у дефіциті… Деякі газові оператори ховають свій газ у сховищах в Україні і зараз починають його піднімати зі сховищ, бо він набагато дешевший за той, який є зараз у продажу. Контрагенти «Газпрому» у ФРН і Німеччині не подали заявки на поставку газу по газопроводу Ямал-Європа.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: