Естонське місто хоче прибрати радянський військовий меморіал

Естонське місто хоче прибрати радянський військовий меморіал
Меморіал в Рааді
фото: ERR

Мер другого за величиною естонського міста Тарту Урмас Клаас та голова міського зібрання Тиніс Лукас звернулися до міністерства оборони та міністерства культури Єстонії з проханням перенести радянський військовий меморіал із парку Рааді.

«Я і мер Тарту Урмас Клаас звертаємось до міністра оборони та міністра культури з пропозицією провести підготовку в міністерствах та ухвалити необхідні рішення для перенесення червоної пам'ятки з Рааді», - сказав Лукас у понеділок порталу телерадіомовлення ERR.

За його словами, останки полеглих у Другій світовій війні радянських солдатів, похованих у парку Рааді, мають бути перепоховані, а пам'ятник перенесено.

«Цю несправедливість може усунути, по-перше, Міноборони, яке займається військовими похованнями та може перепоховати останки з паркової зони, а по-друге, Мінкультури, яке може вивести цю пам'ятку з-під охорони культурної спадщини», - сказав він.

На думку Лукаса, який раніше був директором розташованого в Рааді Естонського національного музею, «цей монумент і написана на ньому хибна інформація не підходить Естонському національному музею та Естонії взагалі».

Меморіальний комплекс у парку Рааді було відкрито у грудні 1975 року. Меморіал обрамляють 24 бетонні надгробки з православними хрестами, встановленими на газоні. На частині стіни поруч із пам'ятником написано російською та естонською мовами про те, що Тарту пам'ятає та вдячний своїм захисникам та визволителям.

Раніше повідомлялося, що Естонія хоче відкликати підпис під договорами про кордони з Росією. Але парламент Естонії не підтримав цю пропозицію.

Естонія передала Україні партію летальної зброї.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: