Швейцарія впровадила нові обмеження проти Росії

Швейцарія впровадила нові обмеження проти Росії
В 14-му пакеті санкцій ЄС є обмеження, від яких Швейцарія відмовилася
фото з відкритих джерел

Нові обмеження забороняють надавати банківські послуги Росії, зокрема йдеться про альтернативи SWIFT

Федеральний департамент з питань економіки, освіти та досліджень Швейцарії продовжує впроваджувати обмеження 14-го пакету санкцій ЄС проти Росії у відповідь на російську агресію проти України. Про відповідне рішення йдеться в пресрелізі Федеральної ради від 16 жовтня.

Рішення Федеральної ради посилить обмеження на експорт товарів, призначених для зміцнення промислового сектору та військово-технологічного потенціалу Росії. Підсанкційний список про посилені експортні обмеження, розширять 61 компаніями. Близько половини цих організацій знаходяться в третіх країнах і пов’язані з російським військовим комплексом. Також під санкції потрапили 27 суден з російського «тіньового флоту».

Нові обмеження забороняють надавати банківські послуги Росії, зокрема йдеться про альтернативи SWIFT.

Також Федеральна рада запровадила кілька санкцій проти зрідженого природного газу (СПГ). Тепер заборонено інвестувати в проєкти СПГ, що будуються в Росії. Новий пакет санкцій також забороняє купівлю, імпорт і транспортування російського зрідженого природного газу через термінали в ЄС, які не підключені до мережі газопроводів.

Відтепер швейцарські компанії можуть через суд відшкодовувати збитки з підсанкційних фірм, яких зазнали внаслідок судових розглядів у Росії або третіх країнах.

Санкції забороняють швейцарським політичним партіям, неурядовим організаціям та постачальникам медіа-послуг приймати пожертви від уряду РФ. А дочірні компанії швейцарських фірм в третіх країн мають гарантувати, що не порушують санкції ЄС.

Проте в 14-му пакеті санкцій ЄС є обмеження, від яких Швейцарія відмовилася. Йдеться про прийом заявок на реєстрацію деяких прав інтелектуальної власності громадянами та компаніями Росії. Це пов’язано з тим, що російський уряд і суди вжили заходів, щоб незаконно позбавити власників прав інтелектуальної власності з ЄС їх захисту в Росії. У Швейцарії сказали, що з їхньою країною таких випадків не було, тому вони не ввели такі ж санкції.

Нагадаємо, Рада кантонів Швейцарії, яка є верхньою палатою парламенту, відхилила пропозицію Національної ради (нижньої палати) про передачу Україні захисного обладнання, зокрема шоломів та бронежилетів. 

Як стверджують журналісти, рішення прийняте у контексті давньої політики нейтралітету Швейцарії, яка забороняє пряму або непряму військову допомогу сторонам, що беруть участь у збройних конфліктах.

Також Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо заявив, що його країна підтримує мирну ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, навіть попри те, що в ній відсутнє посилання на Статут ООН та не згадується підтримка територіальної цілісності України. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Єлизавета Ясько
«Я більше до Грузії не їжджу». Єлизавета Ясько про помилку Саакашвілі і нову реальність у «Слузі народу» Інтерв'ю
Україна може звернутися до західних партнерів щодо санкцій проти Дворковіча
Допуск Росії та Білорусі до змагань. Україна погрожує санкціями президенту ФІДЕ
Стефанчук подякував швейцарському парламенту за визнання Голодомору 1932−1933 років геноцидом українського народу
Швейцарія визнала Голодомор геноцидом українського народу
Лубінець наголосив, що МФЧХ перетворилася на адвоката кривавого російського Червоного Хреста: «Той, хто прикриває злочинця, – сам перетворюється на злочинця!»
Червоний хрест ухвалив скандальне рішення стосовно Росії: реакція Лубінця
Зараз згортаються програми лікування, реабілітації українських військових, бо пацієнти з України виявилися дуже небезпечними з інфекційної точки зору
Мікробіолог пояснила, чому європейські лікарні стороняться пацієнтів з України
Прокуратура створила окреме кримінальне провадження щодо чотирьох підозрюваних, які втекли за кордон – їх оголошено у міжнародний розшук
Торгували немовлятами в Україні: учасникам схеми висунуто обвинувачення
Швидше зростали ціни на оброблені продукти через подорожчання сировини, збільшення витрат на енергозабезпечення та зарплати
Ціни в Україні стрімко зростають: Нацбанк пояснив причини
За словами експерта, поточні прайс-кепи в Україні нижчі за оптову вартість електроенергії в Європі у нічні години, що ускладнює імпорт
Через прайс-кепи можуть виникнути проблеми з імпортом електроенергії – експерт
Секретаріат Європейського Енергоспівтовариства готовий взаємодіяти з НКРЕКП і всіма зацікавленими сторонами
Енергоспівтовариство попередило про наслідки зміни керівництва «Укренерго». Відповідь НКРЕКП
Дата публікації новини: