Болгарія вислала настоятеля РПЦ у Софії: у росіян істерика

Болгарія вислала настоятеля РПЦ у Софії: у росіян істерика
Російський Архімандрит Вассіан виявився шпигуном у Болгарії
фото з відкритих джерел

Вассіан був звинувачений в шпигунстві на користь РФ

Влада Болгарії вирішила вислати з країни настоятеля Російської православної церкви у столиці країни Софії архімандрита Вассіана. Із ним країна вислала ще двох священнослужителів. Влада Болгарії аргументувала такі дії загрозою національній безпеці.

Водночас у росіян сталася істерика через таке рішення. Так, російське посольство в Софії піддало різкій критиці дії болгарської влади.

«21 вересня цього року болгарська влада зробила грубі, кричущі дії з випровадження з країни настоятеля Російської православної церкви в Софії архімандрита Вассіана та двох служителів Храму св. Миколи Мірлікійського. Обурені фактом та форматом прийнятого болгарською стороною рішення. Очевидно, що нинішнє керівництво Болгарії поставило перед собою завдання зруйнувати не лише суспільно-політичні та культурно-гуманітарні зв’язки між нашими державами, а й розірвати відносини між сестринськими Російською та Болгарською православними церквами, озлобити один проти одного російський та болгарський народи. Наголошуємо, що відповідальність за стрімку деградацію двосторонньої взаємодії лежить повністю на болгарській стороні», – йдеться в коментарі на офіційному Telegram-каналі російського посольства.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова теж не упустила можливості розкритикувати вчинок болгарської сторони.  «Цей кричущий недружній акт болгарської влади не піддається жодному логічному поясненню», – йдеться у заяві. Москва обурена фактом того, що сталося, і це нібито  «ще раз говорить про те, що нинішнє керівництво Болгарії остаточно стало на шлях руйнування не тільки політичних контактів між державами», наводять слова Захарової російські ЗМІ. 

Болгарська влада вислала з країни настоятеля храму РПЦ в Софії архімандрита Вассіана Змєєва, якого тижнем раніше випровадили зі Скоп'є через інформацію про те, що він є російським шпигуном. Разом з Вассіаном також було вислано ще двох священнослужителів Російської православної церкви. Про це повідомили на офіційному Telegram-каналі посольства РФ в Болгарії.

Всі троє росіян були звинувачені в шпигунстві на користь РФ. Місцеві ЗМІ Болгарії повідомляли, що Вассіан регулярно їздив до столиці Північної Македонії Скоп’є, де виконував завдання російської розвідки для розколу македонської церкви.

Агентство національної безпеки Болгарії в четвер підтвердило заяви Росії про вислання з країни представника Російської православної церкви та ще двох священників – громадян Білорусі.

«Отримано докази дій вищезазначених осіб, пов’язаних із реалізацією різних елементів гібридної стратегії Російської Федерації щодо цілеспрямованого впливу на суспільно-політичні процеси в Республіці Болгарія на користь російських геополітичних інтересів», – йдеться в пресрелізі САНС.

Раніше міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна повторно схвалив санкції в межах «списку Магнітського», заборонивши в'їзд до країни 58 людям, включаючи лідера Російської православної церкви патріарха Кирила. Про це повідомляє Postimees. 

За словами міністра, усім людям зі списку заборонили в'їзд до Естонії, оскільки вони були залучені до грубих порушень прав людини або сприяли їхньому вчиненню.

Читайте також: Попи-шпигуни. Православна розвідка Путіна на Заході

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

На німецьких правоохоронців чекають уроки плавання
Федеральна поліція Німеччини закуповує 16 тис. плавок і купальників
Президент України Володимир Зеленський
Зеленський: є домовленість щодо постачання в Україну партії броньованих «медеваків»
Окупанти можуть посилити обстріли на День Незалежності: ЗСУ застерегли українців
Окупанти можуть посилити обстріли на День Незалежності: ЗСУ застерегли українців
Новою главою Фонду держмайна буде Ольга Піщанська
Хто очолить Фонд держмайна. ЗМІ назвали ймовірного кандидата
Польща вирішила створити ще одну військову дивізію
Польща знайшла хитрий спосіб збільшити армію без загального призову
Скільки європейців підтримують допомогу Україні та санкції проти РФ: результати опитування
Скільки європейців підтримують допомогу Україні та санкції проти РФ: результати опитування
Міністр юстиції та громадської безпеки Бразилії Флавіо Діно
Хочуть уберегти Путіна від в'язниці? Бразилія може вийти із Міжнародного кримінального суду
 у Польщі росіяни роблять вигідний бізнес
У Польщі на 40% зросла кількість російських підприємців – Rzeczpospolita
Новий очільник Міноборони провів першу телефонну розмову з главою Пентагону
Новий очільник Міноборони провів першу телефонну розмову з главою Пентагону
Дата публікації новини: