Олена Білозерська Боєць Української добровольчої армії 

Церква забрала нагороду у військового. Чи можна було вчинити інакше?

Віктор Пилипенко, позивний «Француз» – бойовий медик, який вперше пішов на фронт у 2014-му
фото з відкритих джерел

«Зараз такі часи, що всі люди діляться на тих, хто за Україну, і тих, хто не за Україну. І ота перша група далі вже ні на кого не ділиться»

Розбираємо конфліктну ситуацію між УПЦ КП Патріарха Філарета та військовим, представником ЛГБТ-спільноти Віктором Пилипенко. Об'єктивно, без симпатій чи антипатій до цих особистостей і спільнот, які вони представляють.

Отже, що маємо?

• 1 •

Віктор Пилипенко, позивний «Француз» – бойовий медик, який вперше пішов на фронт у 2014-му, а з початком повномасштабного вторгнення практично безперервно на фронті і врятував безліч життів. Також він є відкритим геєм і борцем за права ЛГБТ, зокрема, в армії. За законом він має на це право, але частині суспільства це не подобається, а з точки зору православної церкви є гріхом.

• 2 •

УПЦ КП, яку очолює Патріарх Філарет, нагородила Віктора за його бойові заслуги церковною відзнакою «За жертовність та любов до України» – як військового, не знаючи про його орієнтацію та публічну позицію.

• 3 •

Отримавши нагороду, Віктор сприйняв це як зміну Патріархом і церквою своєї позиції щодо ЛГБТ – мовляв, тепер церква нас підтримує – про що й написав публічно на своїй сторінці у ФБ. Як на мене, це було помилкою, адже церква як структура консервативна не може підтримувати ЛГБТ, і таким чином Віктор публічно поставив священнослужителів у незручне становище.

• 4 •

У відповідь на цей виклик церковники, вочевидь, на емоціях, зробили значно гіршу помилку – анулювали нагороду Пилипенка. Це помилка тому, що а) це плювок в душу військовому і де-факто твердження, що порятунок поранених важить менше, ніж особисті уподобання людини; і б) це сіє розбрат між українцями, що на руку Москві.

• 5 •

Яке рішення у такій ситуації мала прийняти церква?

Все просто: публічно заявити, що ні, ми не підтримуємо ЛГБТ, вважаємо це гріхом, а Пилипенка нагородили як військового, за врятовані ним життя. Закликаємо цього героїчного воїна відмовитись від гріховних уподобань. І все. Це була б гідна позиція церкви. А вона натомість відреагувала не по-Божому, а якось по-совковому.

• 6 •

Я багато років була прихожанкою УПЦ КП – аж до створення ПЦУ. І потім мені не сподобалось, що Патріарх, якого я завжди глибоко поважала, та й зараз поважаю, спочатку підтримав створення ПЦУ, а потім, вочевидь, з особистих амбіцій, вийшов з неї. Що це, як не роз'єднання у важкі часи? Всі ми грішні, хтось в одному, хтось в іншому, але коли на тому світі на «терезах» зважать наші добрі й погані справи, то виявиться, що ефективний бойовий медик вже давно заслужив своє місце в раю. Бо він рятував життя людей, ризикуючи власним. Це найвищий прояв християнської жертовності. А ті, хто сіяли розбрат, можуть бути покарані.

• 7 •

Зараз такі часи, що всі люди діляться на тих, хто за Україну, і тих, хто не за Україну. І ота перша група далі вже ні на кого не ділиться.

Читайте також: Військовий Павло Лагойда: Ваші дупи рятують у тому числі гомосексуали
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

«Патріарх Філарет не вручав особисто Пилипенкові медаль та не знав про його «гріховні схильності», – зазначено в заяві церкви
УПЦ Київського патріархату анулювала нагороду військовому через його сексуальну орієнтацію
Українські військовослужбовці на дорозі Донецької області
Перший день великої війни. Хроніка 24 лютого 2022 року
Наразі для тестування відібрано п’ять зразків різних тканин
Міноборони розробляє пончо, яке сховає українських військових від тепловізорів
Павлюк наголосив, що Україна аналізувала дії ворога і розуміла, що РФ зайде на територію нашої держави
Стало відомо, скільки Україна готувалася до відбиття повномасштабної агресії РФ
Майк Джонсон оголосив канікули «замість того, щоб покласти край шкоді, яку він завдає нашій національній безпеці»
Палата представників США пішла на канікули, не проголосувавши за законопроєкт щодо України
Щемливі повідомлення важко прочитати без сліз
«Ти мені обіцяв трьох дітей». Вдови військових показали останні повідомлення коханим
Новий законопроєкт покликаний мотивувати військових залишатися на службі навіть після отримання права на демобілізацію
Пільги, доплати та право на демобілізацію: нардепи придумали, як мотивувати до військової служби
КНДР випробувала крилаті ракети з «надвеликими» боєголовками
КНДР випробувала крилаті ракети з «надвеликими» боєголовками
З жовтня служба проводилась в приміщенні сільської ради, адже священник відмовився переходити та не пускав вірян до храму
Ще одна релігійна громада на Київщині перейшла до Православної церкви України
Дата публікації новини: