Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

«Чорна легенда» російської пропаганди

Росія не зупиняє свої інформаційні атаки
фото з відкритих джерел

Мета поширення «чорної легенди» – морально виправдати власні жорстокі діяння

Цікаво було зауважити, що російська антиєвропейська пропаганда (частиною якої є антиукраїнська пропаганда) досить чітко вкладається в концепцію «чорної легенди».

«Чорна легенда – історіографічний феномен, при якому формується стійка тенденція в історичній літературі упередженого висвітлення та введення сфабрикованих, перебільшених та/або вирваних з контексту фактів, спрямована проти конкретних осіб, націй чи установ з наміром створити спотворений і однозначно нелюдський їхній образ, приховуючи їх позитивний внесок в історію».

Більше про те, що таке «чорна легенда», можна прочитати у статті Вікіпедії.

Загалом концепція «чорної легенди» повʼязана з реальними негативними фактами і подіями (як от у «іспанській чорній легенді», реальна основа якої – насильство конкістадорів та експлуатація захоплених Іспанією територій «Нового Світу»). Але цим реальним фактам і подіям надається гіпертрофоване значення, щоби створити враження цілковитої і беззастережної злої природи самого обʼєкта «чорної легенди».

Мета поширення «чорної легенди» – морально виправдати власні жорстокі діяння, спрямовані проти обʼєкта «чорної легенди». Так європейські країни, які суперничали з Іспанією в Старому і Новому Світі, «іспанською чорною легендою» виправдовували власні загарбницькі дії.

Також «чорна легенда» є певним ідейним антиподом «золотої легенди» – історії агіографічного типу, обʼєкт якої однозначно вважається позитивним, досконалим, морально довершеним. Термін походить від назви надзвичайно популярної у середньовічній Європі книги – збірки розповідей про святих «Золота легенда».

Концепція «русского міра», «Святой Русі» – типова «золота легенда». А московська концепція бачення «західного світу» – євроатлантичної цивілізації, та окремо «англосаксонського світу» чи України – типова «чорна легенда».

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: