Фонд дружини нардепа зі «Слуги», ймовірно, допомагав ухилянтам втікати за кордон

Фонд дружини нардепа зі «Слуги», ймовірно, допомагав ухилянтам втікати за кордон
За даними слідства, у липні цього року екснардепка за хабар $5,3 тис. пообіцяла громадянину посприяти його для виїзду за кордон
фото з відкритих джерел

Благодійна організація «Фонд родини Камельчуків» зареєстрована у Києві у 2021 році, однією зі співзасновниць є дружина нардепа Камельчука

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оприлюднив нові подробиці справи ухилянтів, де підозрюваною є екснардепка від «Слуги народу» Людмила Марченко. У цій справі лист-звернення щодо переправлення громадянина за кордон під виглядом волонтера скеровувала благодійна організація «Фонд родини Камельчуків», співзасновницею якої дружина нардепа від «Слуги народу» з Львівщини Юрія Камельчука. Про це йдеться в ухвалі слідчого судді ВАКС щодо продовження строків досудового розслідування кримінального провадження від 4 вересня.

Як зазначає слідство, у липні цього року екснардепка спільно зі своєю помічницею за хабар $5,3 тис. пообіцяла громадянину посприяти у внесенні його даних в інформаційну систему «Шлях» для виїзду за кордон.

За матеріалами справи, відповідний лист-прохання до Бучанської районної військової адміністрації скерувала благодійна організація «Фонд родини Камельчуків». На підставі цих документів Київська ОВА надала дозвіл згаданому чоловікові на виїзд за кордон як волонтера з метою перевезення гуманітарного вантажу на територію України.

Після одержання дозволу помічниця нардепки зустрілась з громадянином та отримала від нього другу частину обумовлених коштів – $2,8 тис., які згодом передала колишній народній обраниці.

За даними YouControl, благодійна організація «Фонд родини Камельчуків» зареєстрована у Києві у 2021 році. Її співзасновницями є дві мешканки Червонограда – Тетяна Камельчук, дружина нардепа Юрія Камельчука, та Ірина Богачова. На сайті фонду декларується, що організація «надає підтримку та фінансування нужденним дітям на території всієї України», а під час повномасштабної війни фонд зосередився на отриманні та передачі гуманітарної допомоги з-за кордону.

Сам Юрій Камельчук спершу відмовився коментувати причетність фонду до справи ухилянтів, оскільки розслідування ще триває.

«Я не можу без дозволу слідчих чи органів НАБУ, з якими я зустрічався і давав пояснення, нічого коментувати. Інакше це може зашкодити розслідуванню», – заявив Юрій Камельчук журналістам із Zaxid.net.

За кілька хвилин нардеп перетелефонував та заперечив причетність «Фонду родини Камельчуків» до згаданої справи.

«Ні я, ні мої помічники, ні дружина не оформляли подібних довідок. Додатково фонд скерує звернення в НАБУ для пояснення цієї ситуації», – пояснив нардеп.

«Слуга» Камельчук припустив, що хтось підробив лист-звернення для виїзду ухилянта від імені його благодійної організації.

Зазначимо, серед органів влади триває юридична дискусія щодо покарань для чоловіків, які виїхали з України під час повномасштабного вторгнення Росії і мобілізації.

Нагадаємо, військовозобов’язані чоловіки, яки виїхали з України незаконно, не зможуть уникнути відповідальності.

До слова, журналісти виявили 372 організації, через які виїхали сотні ухилянтів та дані 2248 чоловіків, які втекли з країни завдяки системі «Шлях».

Читайте також: Психолог роз'яснив, чому деякі чоловіки бояться мобілізації

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: