Театр «Золоті Ворота» покаже виставу про підлітків, депортованих у Росію

Театр «Золоті Ворота» покаже виставу про підлітків, депортованих у Росію
За сюжетом, троє підлітків з Херсонщини опиняються в дитячому таборі в окупованому Криму
фото: театр «Золоті Ворота»

Жанр вистави – трагічна комедія для дорослих про дітей

Київський академічний театр «Золоті Ворота» відкриє новий сезон виставою про дітей з Півдня України, яких з початку повномасштабного вторгнення масово депортувала країна-терористка Росія. Прем'єра вистави «Я повернуся» режисерки Анни Турло за однойменною п'єсою драматургині Оксани Гриценко відбудеться 23 і 24 серпня. Вистава буде зреалізована завдяки гранту Українського культурного фонду.

За сюжетом, троє підлітків з Херсонщини опиняються в дитячому таборі в окупованому Криму.

Там вони пробують осмислити, що насправді відбувається, намагаються опиратись ницій проросійській пропаганді і при цьому – продовжують проживати своє підліткове життя з характерним для цього віку проблемами, почуттями та раптовим дорослішанням.

«Працюючи над п’єсою, я брала інтерв’ю у підлітків із Херсону, які були в кримських таборах і потім змогли повернутися в Україну. Я дізналася у них не лише про факти, а й про кольори, запахи Криму, про мову, якою вони спілкувалися, про жарти, про дружбу, про булінг, про страх, про сум за мамою і бажання повернутися додому. Ці деталі були дуже цінними, бо допомагали мені відтворити атмосферу тих місць, а також побудувати характери героїв», – розповідає драматургиня Оксана Гриценко.

Прем'єра вистави «Я повернуся» режисерки Анни Турло за однойменною п'єсою драматургині Оксани Гриценко відбудеться 23 і 24 серпня
Прем'єра вистави «Я повернуся» режисерки Анни Турло за однойменною п'єсою драматургині Оксани Гриценко відбудеться 23 і 24 серпня
фото: театр «Золоті Ворота»

Жанр вистави – трагічна комедія для дорослих про дітей.

«На серйозну тему будемо говорити в неочікуваному, на перший погляд, форматі. Герої будуть проживати пригоди, бачити «страшними» речі, які видались би кумедними дорослим, і навпаки – по-дитячому осмислювати ті події, які є справді страшними. Діти, які не за своєю волею опиняються в «піонерському таборі», все одно залишаються дітьми – кидають виклик усьому світу,протистоять дорослим, вчаться підтримувати одне одного і вірять в щасливий кінець. Дуже ціную в тексті Оксани Гриценко саме цю реалістичну щиру «дитячість», – розповідає режисерка Анна Турло.

Пригадує, що з текстом п'єси познайомилась під час резиденції в Чехії. Тоді організувала читку «Я повернусь» для чеського глядача. За словами режисерки, читка мала сильний вплив на європейців.

«Українському глядачу, перш за все, хочемо розказати історію про опір обставинам, надію та єдність», – коментує режисерка.

«Діти, які не за своєю волею опиняються в «піонерському таборі», все одно залишаються дітьми – кидають виклик усьому світу,протистоять дорослим, вчаться підтримувати одне одного і вірять в щасливий кінець»
«Діти, які не за своєю волею опиняються в «піонерському таборі», все одно залишаються дітьми – кидають виклик усьому світу,протистоять дорослим, вчаться підтримувати одне одного і вірять в щасливий кінець»
фото: театр «Золоті Ворота»

В рамках гранту УКФ покази вистави відбудуться також у Празі, а відеоверсію «Я повернуся» транслюватимуть в Україні та за кордоном.

Ролі виконають: Анастасія Бабій, Катерина (Вишня) Вишнева, Наталя Телли та запрошений актор Роман Кучерявенко.

Режисерка Анна Турло українська режисерка, культурна діячка. Вистава «Я повернуся» стане третьою на сцені театру «Золоті Ворота»: 2020 Анна Турло поставила «Таргани» за п'єсою Януша Гловацького, а 2023 – «Крихітка Цахес» Марини Смілянець за мотивами повісті «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». З травня 2022 року координує проект «Imagine UA» у Міських театрах Праги та ставить вистави на сценах чеських театрів. Празькі прем’єри: травень 2023 – «Троянки», вистава створена у співпраці з чеським драматургом Давидом Коштяком та номінована на премію Марка Рейвенгіла, листопад 2023 – «Кафе 1933», документальна вистава про Голодомор 1932-1933 років, грудень 2024 – «Мікве», вистава за п’єсою ізраїльської авторки Гадар Галрон.

Авторка п’єси Оксана Гриценко українська драматургиня, сценаристка, журналістка. Співзасновниця Театру Драматургів. Народилася на півдні Херсонщини у 1981 році. Закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальностями політологія та журналістика. П’єси пише з 2019. П’єса «Дон Жуан із Жашкова» стала основою для сценарію фільму з однойменною назвою. П’єса «Молочайник» перемогла в драматургічному конкурсі Липневий мед у 2023 році. Продовжує працювати журналісткою, часто їздить в зону бойових дій. «Я повернуся» створила на основі свідчень мешканців Півдня Херсонщини, частина якої досі окупована країною-терористкою Росією.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: