В Україні може з'явитись День борщу

В Україні може з'явитись День борщу
День борщу пропонується святкувати у другу суботу вересня
фото з відкритих джерел

Нардепи пропонують встановити День українського борщу та проводити відповідний фестиваль

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт постанови про встановлення Дня борщу в Україні. Як зазначають автори ідеї, запровадження Дня борщу забезпечить охорону культурної спадщини та популяризації української культури в світі.

День українського борщу пропонують відзначати щорічно у другу суботу вересня. В рамках свята пропонується проведення фестивалів та змагань із приготування традиційного українського борщу у всіх регіонах України.

Зараз ініціатива розглядається комітетом Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

«Встановлення Дня українського борщу – дня, коли українці готують, їдять, діляться рецептами борщу та таким чином обмінюються цінною культурологічною інформацією, покликане забезпечити збереження і вшанування традиційної української кухні та культури, тяглість культурної традиції», – йдеться в пояснювальній записці до постанови.

«Місяць тому то все було на рівні моєї мрії, з якою я жив декілька років. Після того, як я поділився цією ідеєю з оточуючими, то вона стала мрією й інших українців... І якщо Верховна рада її ухвалить (постанову- ред.), то ми, українці, матимемо свято, в яке зашито трохи більше, ніж просто страва. Там частина нашої національної ідентичності і можливість зберегти свої традиції на довгі сторіччя», – написав відомий шеф-кухар Євген Клопотенко у Facebook.

За задумом Клопотенка це може бути день, коли всі українці варять у себе вдома борщ.

У 2019 журнал Forbes склав статтю, в якій мандрівникам рекомендували відвідати Київ. Одним з обов'язкових пунктів програми відвідування столиці України в статті значилася необхідність спробувати справжній український борщ.

Нагадаємо, у вересні кияни запропонували місця для встановлення скульптури борщу.

Серед запропонованих локацій найпопулярнішими є:

  • Житній ринок,
  • Поштова площа,
  • Контрактова площа,
  • Бессарабка,
  • парк імені Тараса Шевченка,
  • Арка дружби народів тощо.

Цього року на Херсонщині запровадили День борщу.

Раніше міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що Росія запустила проєкт «Розкуси Росію», в якому український борщ знову видають за власну страву.

У березні Україна направила в офіс ЮНЕСКО досьє на український борщ.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: