Нові обов'язки для аптекарів. Законопроєкт прийнято у першому читанні

Нові обов'язки для аптекарів. Законопроєкт прийнято у першому читанні
Уряд розробив законопроєкт, спрямований на заборону співпраці лікарів і фармацевтичних компаній
фото: з відкритих джерел

Віктор Ляшко:  «Фармацевти під час відпуску лікарських засобів на прохання покупців будуть зобов’язані надавати достовірну інформацію про наявні аналоги»

На сьогоднішньому засіданні Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроєкт № 10293 про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні. Про це повідомив міністр охорони здоров'я України у Міністерство охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Рішення підтримали 250 народних обранців.

Як зазначив міністр,  законопроєкт «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності» розширює перелік обмежень для лікарів, фармацевтів, фахівців з реабілітації з метою недопущення призначення лікарських препаратів під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів.

«Йдеться про роздачу сувенірної та брендованої продукції, премії та бонуси, повернення частини коштів за призначення лікарських засобів конкретного виробника, участь в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення конкретних лікарських засобів, подарунки та інші вигоди», – уточнив Ляшко.

За словами міністра, така корислива співпраця впливає на якість лікування, об'єктивність призначення тих чи інших ліків лікарем або порад, які дає фармацевт в аптеці.

«Уряд розробив законопроєкт, спрямований на заборону проявів такої «співпраці». Фармацевти під час відпуску лікарських засобів на прохання покупців будуть зобов’язані надавати достовірну інформацію про наявні аналоги, які можуть бути еквівалентними за своєю дією, складом або ефективністю», – додав Ляшко.

Також законопроєкт забороняє:

  • приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною
  • виписувати лікарські препарати на бланках фармкомпаній, які містять рекламну інформацію чи сприяють контролю частоти призначення. 

Також Рада проголосувала у першому читанні законопроєкт № 10372, який регулює самоврядування у сфері охорони здоров'я в Україні.

Відповідно до законопроєкту передбачається формування п’яти Палат:

  • палата лікарів сімейної медицини,
  • палата лікарів-спеціалістів,
  • палата стоматологів,
  • палата сестер медичних/братів медичних,
  • палата фармацевтів.

«Впровадження самоврядування є тривалим процесом, тому спершу будуть долучені професійні групи, що найбільш до цього готові – стоматологи та фармацевти. Всі інші фахівці будуть долучені лише після утворення та пілотування перших двох палат», - наголосив Ляшко.

Міністр додав, що модель медичного самоврядування в Україні була розроблена з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема країн Європейського Союзу: Польщі, Бельгії, Німеччини, Чехії. 

Раніше повідомлялося,  Міністерство охорони здоров'я спільно з «Укрпоштою» планує запустити сервіс замовлення і доставки лікарських засобів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: