Через відключення електрики Україні загрожує спалах гепатиту та холери: деталі від МОЗ

Через відключення електрики Україні загрожує спалах гепатиту та холери: деталі від МОЗ
За словами Ляшка, Україна стикається з критичною ситуацією, аналогічною тим, які виникали під час підриву Каховської дамби через відключення електроенергії
фото: bbc.com

Віктор Ляшко: «Ми вже фіксували в минулому році, й в цьому були спалахи вірусного гепатиту А, який пов'язаний з водою»

Через постійні відключення світла в Україні є ризик спалахів гепатиту та холери. Дана ситуація може бути зумовлена відключенням водопостачання при обмеженнях споживання електроенергії. Про це заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в інтерв'ю BBC.

За словами Ляшка, Україна стикається з критичною ситуацією, аналогічною тим, які виникали під час підриву Каховської дамби через відключення електроенергії та атаки на енергетичні об'єкти, які призводять до припинення водопостачання.

Це може сприяти передачі інфекційних захворювань через воду.

«Ми вже фіксували в минулому році, й в цьому були спалахи вірусного гепатиту А, який пов'язаний з водою. Тому центри контролю профілактики, комунальні служби працюють в інтенсивному режимі, щоб запобігати поширенню інфекції», – зазначив міністр.

Він зауважив, що наразі відзначається збільшення випадків гастроентероколітів невідомої етіології та інших захворювань. Тому, попри відсутність випадків холери, система вже активізувала моніторинг епідеміологічної ситуації, щоб своєчасно виявляти можливі випадки інфекцій.

Ляшко підкреслив, що найбільша загроза полягає у поширенні інфекційних хвороб, які передаються через недостатню гігієну. Він наголосив на важливості вакцинації під час війни, закликавши всіх громадян не відмовлятися від необхідних щеплень.

«Зараз ми якраз перебуваємо в епідемічному сезоні, це для нас одна із таких тригерних точок, над якими ми працюємо. Посилили епідмоніторинг, виявляємо всі випадки проносів, інших речей, дивимося, які симптоми. Маємо певні тест-системи для того, щоб досліджувати і не пропустити випадки», – зауважив міністр охорони здоров'я України.

Раніше Мінохорони здоров'я пояснило, чи можлива епідемія гепатиту А.

Читайте також: «П’ята хвороба». В Україні епідемія парвовірусу: що це таке 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: