Якою є тривалість дії провідних вакцин: результати дослідження

Якою є тривалість дії провідних вакцин: результати дослідження
фото з відкритих джерел

Вчені вкотре довели, що вакцини від Covid-19 є ефективними

Дослідники з США показали, що вироблення антитіл у людей, вакцинованих препаратами Pfizer і Moderna, різко падало через шість місяців після вакцинації. Титри ж антитіл у людей, що одержали вакцину Johnson & Johnson, залишалися стабільними протягом восьми місяців. Стаття вчених з оцінкою імунної відповіді, що викликається трьома вакцинами, опублікована в The New England Journal of Medicine.

Фахівці з Медичного центру Бет Ісраель Діаконісс і Університету Північної Кароліни в Чапел-Хіллі порівняли вироблення антитіл і T-клітин у 61 людини. 31 з них отримали вакцину Pfizer, 22 – Moderna, а вісім – Johnson & Johnson. Виміри проводилися починаючи з другого-четвертого тижнів після повної імунізації (отримання єдиною дози Johnson & Johnson або другої дози для мРНК-вакцин) аж до восьмого місяця.

«Для мРНК-вакцин була характерна висока пікова антитільна відповідь, яка різко падала до шостого місяця і чиє падіння тривало до восьмого», – розповідає один з дослідників, директор Центру вірусології та вивчення вакцин Медичного центру Бет Ісраель Діаконісс Ден Барух. При цьому титр нейтралізуючих антитіл у відповідь на препарат Pfizer був вищим і тривалим. Попри те, що вироблення антитіл після вакцинації Johnson & Johnson спочатку було відносно низьким, воно залишалося стабільним протягом всього періоду спостереження, відзначають вчені.

При цьому дослідники підкреслюють, що мінімально необхідні для забезпечення захисту від Covid-19 рівні вироблення антитіл ще не визначені. «Навіть незважаючи на зниження рівня вироблення нейтралізуючих антитіл, стабільна T-клітинна відповідь і робота ненейтралізуючих антитіл на восьмому місяці може пояснювати те, чому вакцини продовжують забезпечувати повноцінний захист проти важкого протікання Covid-19», – відзначає провідний автор дослідження Ай-Рис Коллієр.

Графіка МОЗГрафіка МОЗ

До слова, напередодні Зеленський назвав єдину альтернативу локдауну.

Чи буде новий локдаун? Радуцький назвав умови, за яких Україну «не закриють».

Зазначимо, що ЄС цього тижня може виключити Україну із «зеленого» списку для подорожей.

18 жовтня посилилися карантинні обмеження в Запорізькій, Одеській, Донецькій і Дніпропетровській областях. Регіони увійшли в «червону» зону епідемічної небезпеки поширення Covid-19.

Зверніть увагу, психотерапевтка назвала симптоми депресії після Covid-19.

Крім того, директорка херсонської лікарні розповіла, хто з Covid-хворих потрапляє реанімації. У лікарні серед пацієнтів у важкому стані немає жодного вакцинованого проти коронавірусу.

Медики з різних лікарень України розповіли, що наразі реанімації забиті невакцинованими пацієнтами.

Дивіться також, чому люди не хочуть вакцинуватися? У мережі зібрали 40 найсмішніших пояснень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: