ЗСУ пояснили, навіщо окупанти обстрілюють острів Зміїний

ЗСУ пояснили, навіщо окупанти обстрілюють острів Зміїний
Російські бомбардування навколо острову можуть бути спрямовані на демонстрацію власної присутності, сили і контролю ситуації в Чорного морі
фото з відкритих джерел

Росія намагається продемонструвати, що досі панує у Чорному морі

Обстрілом острова Зміїний Росія намагається продемонструвати свою присутність в Чорному морі. Про це повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Гуменюк зазначила, що, скоріш за все, йшлося не стільки про острів, а це був «меседж панування в Чорному морі» з боку Росії. При цьому нагадала, що Росія заявляла, що всі цивільна судна сприйматимуть як військову ціль у випадку, якщо вони захочуть прямувати в порти України. 

«А острів Зміїний і акваторія навколо нього – це в принципі вузол морських транспортних шляхів, де можлива орієнтація судна і перенаправлення курсу на порти України зокрема. Такі бомбардування навколо острову якраз можуть бути спрямовані на демонстрацію власної присутності, сили і контролю ситуації в акваторії північно-західної частини Чорного моря», – так Гуменюк прокоментувала вчорашній обстріл Зміїного.

Також керівниця об’єднаного пресцентру ОК «Південь» повідомила, що станом на ранок, в Чорному морі немає ракетоносіїв, але вони є на пунктах базування. При цьому наголосила, що, враховуючи тривалу паузу відсутності ворожих ракетоносіїв у Чорному морі на чергуванні, вони в пунктах базування абсолютно готові до виходу в море.

За її словами, таке виведення може відбутися протягом однієї години – прибуття на пускові рубежі та здійснення атаки.

«Коли немає ракетоносіїв в Чорному морі на бойовому чергуванні, ми не знімаємо рівень небезпеки високий, оскільки є практика, що окупанти б’ють просто з бухт, хоча це дуже небезпечно для самого ракетоносія і для тих кораблів, що перебувають поруч», – зазначила Гуменюк.

Нагадаємо, 30 липня окупанти атакували авіабомбами острів Зміїний. Це вже третій російський авіаудар по острову на Одещині за липень 2023 року.

Раніше окупанти вдарили по Зміїному фугасними авіабомбами

До слова, Збройні сили України 30 червня 2022 року звільнили окупований острів Зміїний, що у Чорному морі, від рашистів. Нещодавно звільнений острів Зміїний відвідав президент України Володимир Зеленський.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: