Арахамія пояснив, чому СБУ лише зараз відкрила справу про держпереворот

Арахамія пояснив, чому СБУ лише зараз відкрила справу про держпереворот
У подальшому можливе застосовування інструментів парламентського контролю розслідування
фото: скріншот з відео

За словами нардепа, відомство потребувало часу для збору первинних даних

Кримінальне провадження щодо спроби державного перевороту в Україні було відкрите тільки 29 листопада, хоча президент розповів про наявність інформації щодо повалення конституційного ладу ще 26 листопада. Це пояснюється тим, що процес підготовки до відкриття кримінального провадження, збору первинних даних потребує часу. Таку думку в ефірі політичного токшоу «Свобода слова» заявив голова парламентської фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія.

«Навіть не треба кримінального провадження, щоб збирати оперативну інформацію та опрацьовувати оперативні дані. СБУ, наскільки мені відомо, робить це на постійній основі, без ЄРДР», – зазначив народний депутат.

Арахамія також розповів, чи буде Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки брати ситуацію під особливий контроль.

«Якщо тільки сьогодні відкрили кримінальне провадження, то це означає, що треба дати якийсь час слідчим органам попрацювати. Вони не можуть зробити цього протягом кількох днів чи годин. По-друге, звичайно, є інструменти парламентського контролю. Серед яких – заслуховування у закритому режимі, враховуючи сенситивність цих матеріалів. Згодом ми зможемо проводити чи закриті слухання у комітеті, чи робити якісь комісії. Але спочатку треба переадресувати питання СБУ – це їхня стаття», – пояснив він.

Голова фракції «Слуга народу» пояснив, що відкриття кримінального провадження дає додаткові можливості для роботи над інформацією.

Нагадаємо, 26 листопада під час пресконференції президент Володимир Зеленський повідомив про загрозу державного перевороту в Україні. Він розповів про наявність аудіозаписів, де представники України обговорюють з представниками Росії участь у підготовці до перевороту олігарха Ріната Ахметова.

29 листопада СБУ повідомила про відкриття провадження за ч. 1 ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Про подробиці розслідування пообіцяли розповісти пізніше.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: