Данія, яка виступила проти «Північного потоку – 2», затримала російський корабель

Данія, яка виступила проти «Північного потоку – 2», затримала російський корабель
Данія затримала російське науково-дослідне російське судно «Академік Іоффе»
фото: Victor Morozov

Арешт судна здійснено як забезпечувальний захід за позовом третьої сторони

Влада Данії затримала науково-дослідне російське судно «Академік Іоффе». Корабель належить Інституту океанології ім. Ширшова Російської академії наук. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті російського посольства у Копенгагені.

Зазначається, що затримання судна сталося ще 1 листопада при бункеруванні (заправлення судна паливом та моторними оліями) на рейді порту Скаген.

«Арешт судна здійснено як забезпечувальний захід за позовом третьої сторони, пов'язаного з попередньою діяльністю НДС «Академік Іоффе», – йдеться в повідомленні.

У посольстві РФ уточнили, що судно плаває під російським прапором та використовується у наукових цілях.

«Посольством отримано та передано до МЗС Росії копії судових рішень, на підставі яких здійснено затримання. Співробітники російської закордонної установи з цього питання перебувають у контакті із МЗС Данії», – йдеться у повідомленні.

Про яку саме діяльність ідеться, поки що не уточнюється. Наприклад, нещодавно на «Академіці Іоффе» проводили дослідження глибоководних проходів Антарктичної донної води у північно-східній частині Атлантичного океану. У серпні судно пішло в експедицію, тоді вчені вивчали місяць водні маси на шельфі і континентальному схилі Карського моря.

«Академік Іоффе» – 117-метрове науково-дослідне судно. Названо на честь радянського вченого фізика Абрама Федоровича Іоффе. Судно збудовано у 1988 році. Крім іншого, його використовували для експериментів з далекого поширення звуку в океані.

Нагадаємо, до України у боротьбі із запуском російського газопроводу «Північний потік – 2», окрім Польщі та країн Балтії, 2 листопада приєдналася Данія. Відповідну заяву зробила данська прем'єрка Метт Фредеріксен

Ця заява стала повною несподіванкою для Росії та «Газпрому», оскільки 1 жовтня данська енергетична агенція (DEA) дозволила експлуатацію російського газопроводу «Північний потік – 2» у своїх водах, але висунула умову – має бути проведене успішне випробування хоча б однієї з ліній трубопроводу.

Як повідомлялося, НАК «Нафтогаз України» і «Оператор ГТС» мають всі шанси отримати право дорадчого голосу при сертифікації «Північного потоку – 2».

Як відомо, Німеччина дала добро на запуск «Північного потоку – 2». Вітренко пояснив, чим це загрожує ЄС.

Тим часом радник президента США Джо Байдена упевнений, що «Північний потік – 2» до весни не запрацює.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів, що Україна запропонувала Росії знижку на транзит газу в Європу через українську ГТС. Зеленський заявив, що збільшення поставок газу дозволило б полегшити енергетичну кризу в регіоні.

До слова, Путін придумав новий аргумент проти транзиту через Україну.

Також Німеччина запропонувала спосіб позбутися газового тиску Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: