В Україні процвітають «сірі» схеми експорту металобрухту, держава вже втратила понад 350 млн – ЗМІ

В Україні процвітають «сірі» схеми експорту металобрухту, держава вже втратила понад 350 млн – ЗМІ
Експорт брухту в Україні зростає за геометричною прогресією
фото з відкритих джерел

В Україні діє експортне мито на металобрухт в розмірі 180 євро за тонну

Гравці сірого ринку брухту чорних металів налагодили та запустили на повну потужність канали збуту в Євросоюз. Тіньова схема працює під прикриттям митників у західних регіонах України. А тим часом українська металургія має дефіцит сировини і не може відновити виробництво, пише видання Телеграф.

Видання провело розслідування і з’ясувало, що в Україні активно розростається тіньова схема вивезення металобрухту до Європейського Союзу. У цій оборудці задіяні промислові підприємства, які не працюють, але на папері нібито відвантажують брухт, фірми-експортери, а також працівники Державної митної служби, яка видає сертифікати походження товару на основі фіктивних даних.

Такі канали збуту дозволяють уникати сплати експортного мита на мільйони євро: за самими скромними підрахунками, держава не отримала до бюджету експортне мито на загальну суму приблизно 350 млн. грн.

«В Україні діє експортне мито на металобрухт в розмірі 180 євро за тонну. Однак при експорті вітчизняного брухту до європейських країн, мито становить лише 3 євро за кожну тонну. А щоб скористатися пільгою, експортерам потрібно отримати на митниці сертифікат EUR.1. За інформацією «Бізнес Телеграфа», неофіційні розцінки за «дружнє» ставлення митниці до тіньової схеми становлять від $60 з кожної тонни. І вже є випадки, коли ця плата досягла $100. Тому можна не сумніватися, що ця такса постійно зростатиме», – пише видання.

При цьому підприємства, які отримують сертифікати на митниці, мають дуже сумнівну історію: до прикладу, одне з підприємств отримує брухт практично з лінії фронту – з Дружківки Донецької області. А також закуповує брухт для експорту у окупованому Криму!

«Експорт брухту в Україні зростає за геометричною прогресією. Якщо у 4 кварталі 2022 року з країни вивезли сумарно біля 20 тис. тонн брухту, то лише у лютому 2023 року в ЄС вивезено вже близько 15 тис. тонн – це абсолютний рекорд. Порівняно з січнем обсяги зросли удвічі. Оформлюються ці потоки переважно через митниці у Рівному, Львові та Луцьку. Тобто, за ці експортні обсяги держава не отримала до бюджету експортне мито на загальну суму приблизно 350 млн. грн», – пише видання.

Водночас, опитані журналістами експерти ринку вказують: металургійним заводам України знову загрожуватиме зупинка через нестачу сировини. Ситуація з забезпеченням брухтом металургійної галузі близька до катастрофічної, і вже є побоювання, що країна стикнеться із дефіцитом брухту навіть за умови нульового експорту.

Як відомо, у грудні 2021 року Верховна Рада підвищила експортне мито на металобрухт з €58 до €180 за тонну, щоб подолати дефіцит металобрухту на внутрішньому ринку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Компенсація за зруйноване та пошкоджене житло: хто може її отримати
Компенсація за зруйноване та пошкоджене житло: хто може її отримати
Медведчук, Шуфрич, Дубінський. Хто потрапив до реєстру держZрадників: повний список
Медведчук, Шуфрич, Дубінський. Хто потрапив до реєстру держZрадників: повний список
Зволікання призводить до значних економічних втрат і загрожує зупинкою виробництва
Щоб заробити кошти на військові видатки, потрібно розблокувати морські порти – нардеп
Протести в Тбілісі: МЗС України висловило солідарність з народом Грузії
Протести в Тбілісі: МЗС України висловило солідарність з народом Грузії
Автори законопроєкту стверджують: обмеження права людини бути обраним може застосовуватися як засіб покарання особи за негромадянську поведінку або як превентивний засіб
Десятирічна спокута. Парламент готує сюрприз для депутатів від заборонених партій
До відправки на передову всі машини пройшли техогляд, тож кожна з них готова до виконання завдань
Українські бійці отримали дрони, буси та «швидкі» від «Сталевого фронту» на 18 млн грн Волонтерська ініціатива
Підписання важливого для України документу очікують уже незабаром
Посли ЄС досягли згоди щодо десятого пакета санкцій для РФ
Компенсація за зруйноване житло: Рада ухвалила закон
Компенсація за зруйноване житло: Рада ухвалила закон
Ексчиновника підозрюють у крадіжці
Експосадовця столичної митниці підозрюють у крадіжці товарів на понад 40 млн грн
Дата публікації новини: