В Україні з'явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів

В Україні з'явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів
У літрі солодких газових напоїв часто міститься більше добової норми цукру
фото з відкритих джерел

Ставка податку на солодку воду може становити €0,1 (приблизно 4 грн) за кожен літр напою

До Податкового кодексу введуть нову ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів або ароматичних речовин. Відповідний акциз закладено у бюджетну декларацію на 2025-2027 роки, яку опубліковано на сайті Кабінету міністрів. 

Акциз на підсолоджені цукром напої є частиною Національної стратегії доходів до 2030 року. Тепер ставка податку на солодку воду може становити €0,1 (приблизно 4 грн) за кожен літр напою.

Запровадження податку на солодкі напої планували ще з минулого року, коли у Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти:

  • №9032-1 – пропонує змінити Податковий кодекс, запровадивши податок на мінеральні та газовані води з додаванням цукру, різних підсолоджувачів і ароматичних речовин.
  • №9033-1 – визначає, що кошти від цього податку підуть на програми з профілактики та лікування неінфекційних захворювань, а також на підтримку дитячого харчування у школах.

Зазначається, що міністерство охорони здоров'я підтримує запровадження акцизу, так як постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги тощо. 

Інші податкові ініціативи в бюджетній декларації передбачають запровадження міжнародного автоматичного обміну інформацією для податкових цілей, наближення ставок акцизного податку на тютюнові вироби та пальне до європейського рівня, приведення податкових пільг та знижених ставок податку на додану вартість у відповідність з вимогами ЄС.

До слова, Державна податкова служба отримає інформацію про стан банківських рахунків резидентів за кордоном. Про це повідомив голова фінкомітету Верховної Ради, нардеп від «Слуги Народу» Данило Гетманцев.

Крім цього, у податкової служби зʼявиться інформація про «цілий ряд фінансової інформації про учасників міжнародних груп компаній у розрізі іноземних юрисдикцій щодо сплати податків, обсягів доходів, видів діяльності, чисельності працюючих та багато іншого», додав нардеп.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів розпочне активну роботу над підвищенням податків, зокрема військового збору та податку на додану вартість. Про це повідомив Данило Гетманцев. За словами нардепа, бюджет нині перевиконується, але надходжень за податками усе ще недостатнє.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Кардіологи рекомендують вживати переважно рослинну їжу, молочні продукти з низьким вмістом жиру, птицю та рибу без шкіри
Що корисно їсти за умови підвищеного тиску: дієтологи назвали 7 продуктів
Вербицький розповів, як прокуратура бореться з незаконним обігом тютюнових виробів
Офіс генпрокурора розказав, як бореться з тіньовим ринком цигарок
Експерти радять українцям самостійно сплатити суму, яку страхова компанія вказала в листі
Українські біженці у Німеччині отримують «листи щастя» від страхових компаній
В МОЗ наголосили, що важливий також і склад фруктів та овочів – вони багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини
Міністерство назвало корисну норму фруктів та овочів, які треба з'їсти за добу
На території Платонівської нафтобази в Рассказовському муніципальному окрузі Тамбовської області сталася пожежа – горить резервуар
Атаки на нафтобази в Тамбовській області та Адигеї були операцією СБУ: перші подробиці
Посадовець з підрядником вирішили частину коштів, призначених для ремонту оборонних об’єктів, покласти до власних кишень
Наживалися на ремонті оборонних об’єктів: посадовець та підприємець з Волині отримали підозру
Міністр: «Не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість, а інші чинять навпаки і ще й навчають дітей перших»
«Освіта стала «дірою» для ухилянства»: Лісовий заявив про нові правила вступу в аспірантуру
У податкової служби зʼявиться інформація про «цілий ряд фінансової інформації про учасників міжнародних груп компаній у розрізі іноземних юрисдикцій щодо сплати податків»
Податкова матиме інформацію про банківські рахунки українців за кордоном – Гетманцев
Багато бджіл літає – буде посуха
27 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
Дата публікації новини: