Лікування та навчання за кордоном: НБУ пом’якшив валютні обмеження із 1 грудня

Лікування та навчання за кордоном: НБУ пом’якшив валютні обмеження із 1 грудня
Зміни торкнуться як підприємств, так і громадян
фото: glavcom.ua

Регулятор ухвалив рішення щодо оплати лікування або відновлення за кордоном громадян, в тому числі учасників бойових дій

Із 1 грудня Національний банк України скасовує низку обмежень на валютному ринку. Зміни торкнуться як підприємств, так і громадян. Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

«По-перше, скасовано усі обмеження для банків та небанківських фінустанов на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню», – повідомив Пишний.

За його словами, це важливо, оскільки де-факто наявність таких обмежень – це одна з причин множинності обмінних курсів. «Відповідно знімаючи їх, ми маємо підстави очікувати, що це дасть нам змогу утримувати на мінімальному рівні різницю між курсами: готівковим та безготівковим. За підсумком це посилить стійкість валютного ринку», – повідомив Пишний.

По-друге, НБУ вирішив підтримати експорт через порти України, оскільки у судноплавстві наразі дуже складні безпекові умови. «Маємо рішення - з 1 грудня Експортно-кредитному агентству (ЕКА) дозволено переказувати за кордон кошти для відшкодування чи компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями», – розповів голова НБУ.

По-третє, регулятор ухвалив рішення щодо оплати лікування або відновлення за кордоном громадян, в тому числі учасників бойових дій. «Відтепер українці можуть переказувати за кордон кошти для оплати послуг, пов'язаних зі процесом лікування та реабілітації в іноземних медичних закладах. Це і консультування, і діагностика, і оплата стаціонару», – написав він.

По-четверте, ухвалені зміни щодо українських студентів, які навчаються за кордоном. «Тепер дозволено транскордонні перекази для оплати послуг, пов'язаних з навчанням. Зокрема: за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги», – розповів голова НБУ.

Як повідомлялося, Національний банк України з 1 грудня скасував усі обмеження для банків та інших фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню. 

Читайте також: Свята по-новому, податкові перевірки, соцвиплати: які зміни чекають у грудні

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

НБУ вже готувався до зміни дизайну грошей, але його довелося відкласти через повномасштабну війну
Нацбанк оновить дизайн монет номіналом в 1 та 2 гривні
Данилишин каже, за рік гривневі строкові банківські депозити бізнесу зросли у 2,5 раза, а взяті бізнесом банківські кредити скоротилися на 20%
Екскерівник Ради Нацбанку розкритикував політику регулятора
Нацбанк запровадив нові вимоги здійснення банками фінансового моніторингу
Посилення фінмоніторингу. Українські банки розповіли, що змінилося цієї осені
Маленькі українці можуть безкоштовно лікуватись у Молдові
Яку медичну допомогу можуть отримати діти біженців у Молдові: роз'яснення
«Підвищення тарифів призведе до прискорення інфляції, а скорочення валютних надходжень приведе до подальшої девальвації гривні і додатковому тиску на показник інфляції»
Зерновики просять «Укрзалізницю» не підвищувати тариф на вантажні перевезення: це матиме катастрофічні наслідки для економіки
Ціни на овочі та фрукти до середини грудня будуть незмінними, а далі підростуть
Економісти спрогнозували, на що зростатимуть ціни в останні місяці року
Біженці, які переїхали до Німеччини після 2022 року, не маюють правв на німецькі пенсії
Українці можуть отримувати пенсію у Німеччині, але є умови
У Бранденбурзі хочуть працевлаштувати 2 тисячі біженців з України
Робота для біженців без знання мови: німецька федеральна земля ухвалила рішення
Влада Німеччини мотивує українців шукати житло та роботу
Одна із федеральних земель Німеччини більше не приймає біженців, але є винятки
Дата публікації новини: