Як зекономити світло та кошти: експерти Yasno дали поради

Як зекономити світло та кошти: експерти Yasno дали поради
Фахівці YASNO радять завжди вимикати світло, коли виходите з кімнати і привчати до цього рідних
фото ілюстративне

Раціонально використовуючи освітлення у квартирі, можна зменшити нарахування у платіжці

Через похмуру погоду та короткий світловий день освітлення у деяких оселях вмикається з самого ранку. Споживання зростає, а разом з ним і росте і сума у рахунку за електроенергію. Як заощаджувати кошти та при цьому не втрачати у комфорті – розповіли експерти з енергоефективності Yasno.

За словами фахівців Yasno, найбільшої економії можна досягти, дотримуючись рекомендацій у комплексі:

  • встановіть енергоефективне освітлення – це перший крок, з якого варто почати, якщо у вашій оселі досі є лампи розжарювання;
  • контролюйте рівень освітлення – краще, коли воно інтенсивне в кімнатах, де ви часто знаходитеся, та навпаки слабке у приміщеннях, в яких перебуваєте недовго (наприклад, тамбур або комора). Тут також можна встановити прилади з датчиком руху. Наприклад, пристрій два в одному, який є водночас ліхтариком і світильником та може вмикатися лише тоді, коли фіксує рухи;
  • завжди вимикайте світло, коли виходите з кімнати – привчайте до цього себе, а також інших членів родини;
  • використовуйте місцеве освітлення – за можливості віддавайте перевагу настільним лампам, бра та торшерам замість люстр з кількома лампочками;
  • перегляньте розташування предметів інтер’єру – якщо дозволяє простір, організуйте робоче місце біля вікна та прослідкуйте, щоб нічого не перешкоджало природному освітленню кімнати.

Зазначається, що у квартирі, де є багато побутових приладів, основний обсяг споживання припадає, звичайно, не на освітлення. Проте раціонально його використовуючи, можна зменшити нарахування у платіжці.

А для більшої економії найкращим варіантом буде встановлення двозонного лічильника з набору Розумний Watt. Він фіксує споживання окремо вдень та вночі. А саме з 23:00 до 7:00 діє вдвічі менший тариф на електроенергію, тому з таким приладом обліку родина зможе економити до 50% витрат на світло.

Раніше голова комітету з енергетики Андрій Герус пояснив повернення відключень світла за борги. Уряд ухвалив рішення про скасування мораторію на відключення населення від житлово-комунальних послуг через те, що збільшилися неплатежі. За словами депутата, найбільш дисциплінованими платниками були субсидіанти, які побоювалися «злетіти із субсидії» за борги, та пенсіонери, які мають звичку платити вчасно. 

Читайте також: «Укренерго» зафіксувало новий рекорд споживання електрики

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: