Боррель заявив, що мігранти мають повернутися з Білорусі додому

Боррель заявив, що мігранти мають повернутися з Білорусі додому
Боррель: мігранти, яких обманом завезли в Білорусь, мають повернутися до своїх країн
фото з відкритих джерел

Дорога до Євросоюзу не пролягає через Білорусь, зазначив Боррель

Голова дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель заявив, що мігранти, які зібралися на кордонах Білорусі та Польщі, мають повернутися додому. Про це повідомляє Укрінформ.

«Дорога до Євросоюзу не пролягає через Білорусь. Наші делегації по всьому світу, особливо в найбільш уражених країнах, поширюють цю інформацію, щоб запобігти обману людей і перетворити їх на своєрідний інструмент, на зброю для досягнення політичних цілей. Це незаконно й не по-людськи», – заявив Боррель.

Він також зазначив, що мігранти мають отримати необхідну допомогу, а відповідальність за кризу поклав на Білорусь.

«Ми можемо почати вирішувати цю проблему, зупинивши потік людей до Білорусі. Ті, хто вже потрапив туди, мають отримати гуманітарну допомогу. Ті, хто не може вважатися біженцями, мають бути повернуті до країн походження», — заявив Боррель.

Раніше сьогодні повідомлялося, що під санкції можуть потрапити білоруські аеропорти, які приймають літаки з мігрантами, а також авіакомпанії, які їх перевозять.

Також стало відомо, які санкції ЄС готує для Білорусі. Зокрема, Євросоюз розглядає санкції щодо двох десятків білоруських чиновників. Також до проєкту списку входить готель «Мінськ» для розміщення мігрантів у країні та сирійський перевізник Cham Wings.

Як відомо, на початку липня Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь більше не стримуватиме нелегальних мігрантів до країн Євросоюзу, бо через санкції «у нас на це немає ні грошей, ні сил». Для боротьби з потоками мігрантів Литва, Латвія та Польща вирішили будувати паркани на кордоні з Білоруссю.

8 листопада ситуація загострилася. Тоді в мережі з'явилися відео, як велика колона мігрантів прийшла на нейтральну територію поряд із пунктом пропуску «Брузги» на білорусько-польському кордоні. За інформацією Держприкордонкомітету, їхня кількість перевищила дві тисячі осіб.

У МЗС Польщі заявили, що білоруська влада хоче довести ситуацію на кордоні до жертв. У свою чергу, міністр-координатор спецслужб Польщі Станіслав Жарін написав про підготовку масового штурму. Глава польського військового відомства Маріуш Блащак повідомив, що на кордоні чергують понад 12 тисяч військових.

Напередодні очільник МВС повідомив, що Україна може запровадити надзвичайний стан у прикордонних із Білоруссю областях. Міністр зазначив, що також на кордоні будуть збудовані тимчасові укріплення у тих місцях, де можлива масова присутність мігрантів.

Також Монастирський заявляв, що для кордонів України немає прямої загрози від мігрантів, які зараз перебувають на кордоні Білорусі та Польщі.

Тим часом, як повідомляють польські прикордонники, лише протягом 13 листопада було зафіксовано 223 спроби незаконного перетину білорусько-польського кордону. Щодо 77 осіб було винесено рішення про видворення з Польщі. Також були дві силові спроби перетину кордону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: