Імунологи розробили вакцину від ревматоїдного артриту

Імунологи розробили вакцину від ревматоїдного артриту
Ревматоїдний артрит – аутоімунне системне запальне захворювання
Фото: Depositphotos

Білок 14-3-3 Зета, раніше розглянутий як потенційний тригер ревматоїдного артриту, мабуть, навпаки, захищає від хвороби

Експериментальну вакцину від ревматоїдного артриту розробили фахівці з Університету Толедо в США. Про це повідомляється в статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ревматоїдний артрит – аутоімунне системне запальне захворювання, що вражає сполучну тканину. В основному страждають суглоби, також хвороба позначається на серці, нирках та інших внутрішніх органах. У 70% випадків ревматоїдний артрит призводить до ранньої інвалідності. Вилікувати його не можна – лише полегшити симптоми і знизити частоту загострень.

Дослідники виявили, що білок 14-3-3 Зета, раніше розглянутий як потенційний тригер ревматоїдного артриту, мабуть, навпаки, захищає від хвороби. Коли вчені зупинили вироблення білка у піддослідних щурів, ті почали страждати важким ревматоїдним артритом з раннім початком.

Тоді дослідники розробили на основі білка вакцину. Вона виявилася здатна викликати сильну, швидку і тривалу імунну відповідь, яка захищала від захворювання. Хворі щури повністю позбулися артриту. Крім того, у гризунів покращилася якість кісток, що говорить про довгострокові переваги імунізації.

Вчені розраховують, що подальша робота в цій області дозволить вже в найближчому майбутньому провести доклінічні випробування вакцини і, можливо, використовувати її для лікування людей.

До слова, незрозумілий неспокій у людей старше 60 років може вказувати на ранню стадію хвороби Альцгеймера, вважає доктор Емер Максуіні.

Нагадаємо, вчені виявили, що Covid-19 може сприяти змінам в мозку літніх людей, аналогічних тим, що спостерігається в разі хвороби Альцгеймера – невиліковної форми деменції, що призводить до смерті.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: