Мавпяча віспа: Польща повідомила про перший випадок

Мавпяча віспа: Польща повідомила про перший випадок
Зразки ще десяти осіб з підозрою на мавпячу віспу у Польщі наразі досліджуються
фото з відкритих джерел

Перший у Польщі хворий на мавпячу віспу перебуває на ізоляції в лікарні

У Польщі підтвердили перший випадок мавпячої віспи. Про це сьогодні, 10 червня, повідомив міністр охорони здоров’я Адам Нєдзєльський під час пресконференції в Медичному університеті в Лодзі, пише «Польське радіо».

«Я отримав інформацію про те, що в Польщі вже є перший пацієнт, перший підтверджений випадок мавпячої віспи. Національний інститут громадського здоров'я – Національний інститут гігієни повідомив, що в нас є перший підтверджений випадок, адже до цього у нас було близько 10 підозр на мавпячу віспу, зразки досліджуються. 10 червня – це день, коли ми зафіксували перший випадок», – сказав польський міністр.

Речник відомства Войцєх Андрусевич повідомив, що наразі хворий перебуває на ізоляції в лікарні. У міністерстві не повідомляють дані пацієнта та місце його госпіталізації.

Мавпяча віспа – рідкісне зоонозне вірусне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин). Зазвичай зустрічається в Західній та Центральній Африці. Симптоми захворювання: лихоманка, головний біль та шкірний висип, який починається на обличчі й поширюється на решту тіла. Випадки зараження вірусом віспи мавп зафіксовані низці європейських країн – у Німеччині, Швейцарії, Іспанії, Бельгії, Італії, Португалії, Великій Британії, Австрії, Швеції та інших.

Нагадаємо, що вперше хворобу на неендемічній території виявили у травні 2022 року одразу в кількох країнах Європи та Америки, а також в Австралії. Перші новини прийшли з Великої Британії, потім стало відомо про випадки у Португалії, США, Швеції, Канаді та інших країнах.

Всесвітня організація охорони здоров'я називає таку ситуацію атиповою: переважна більшість пацієнтів не їздили до країн, де це захворювання поширене, а здебільшого саме такі випадки ставали причиною спалахів у попередні роки.

Раніше перший випадок мавпячої віспи зафіксували у сусідній з Україною Угорщині. Випадок захворювання на віспу мавп в Угорщині підтвердила місцевий головний санітарний лікар Сесілія Мюллер. За її словами, хворому 38 років.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: