Ціни захмарні, готелі порожні: як Туреччина провалює туристичний сезон

Ціни захмарні, готелі порожні: як Туреччина провалює туристичний сезон
Деякі пляжі на курортах Туреччини у розпал сезону порожніють, бо відпочивати стало дорого
фото із відкритих джерел

Туристи економлять кожну копійку, а готелі і ресторани популярного турецького курорту Бодрум вимушені звільняти персонал у пік сезону

У Бодрумі, знаменитому курорті Туреччини, скаржаться на провальний туристичний сезон. Готелі стоять напівпорожні, туристів майже немає, а розважальні заклади, ресторани та пляжні клуби залишаються без роботи та змушені звільняти персонал, бо всі заощаджують кожну копійку.

Як пише турецьке видання Turizmguncel, саме Бодрум часто фігурує у ЗМІ через погані умови ведення бізнесу та непомірні ціни. Місцеві торговці та професіонали туризму наголошують, що у місті спостерігається масштабна втрата робочих місць. Згідно із заявами, у Бодрумі спостерігається 20% спад на внутрішньому ринку, щоправда, на зовнішньому ринку він зріс на 11%.

Також видання зазначає, що заповнюваність великих готелів, що працюють за системою раннього бронювання та використовують систему «все включено», загалом непогана і становить близько 90%. А ось заповнюваність бутік-готелів та невеликих готелів впала до 40%.

Але при цьому туристи з готелів «все включено» майже нічого не приносять курорту. «Коли ми розмовляємо з нашими друзями-торговцями, вони кажуть, що спостерігається неймовірний спад. Вони не можуть займатися бізнесом. Порівняно з минулим роком, це зниження на 45%», – розповіли експерти з місцевого ресторанного бізнесу. Вони також назвали основну причину – туристи скаржаться, що в Бодрумі дорого. «Туреччина тепер стала найдорожчою країною. Вона стала країною, де їжа та напої дорогі», – запевняють вони.

Підтверджує кризу і президент Асоціації готельєрів Бодрума (BODER) Омер Фарук Денгіз. Він повідомив, що заповнюваність невеликих готелів впала до 40% через скорочення внутрішнього ринку. Число іноземців при цьому показало 11% зростання, у цифрах це 325 тис іноземців лише повітряним транспортом і ще 46 тис морським шляхом. Також він додав, що спад у Бодрумі спостерігається не вперше, і що він стався за той же період минулого року, а також розкритикував туристів, які вважають Туреччину надто дорогою.

«Туреччина була найдешевшим напрямком у світі протягом останніх 10 років. Коли наші ціни зросли, ми почали порівнювати їх з іншими країнами. Але ми не найдешевші готелі у світі і не найдешевша країна, але ми надаємо найкращий сервіс і входимо до 100 найкращих готелів світу», – заявив він. Туристи, втім, не слухають і економлять кожну копійку. Ліміти витрат туристів, які приїжджають до Бодруму, знизилися, заявляють турки.

А деякі готелі, навіть, декларують намір зменшити ціни майже на 50%. Омер Фарук Денгіз каже, що майже на всіх курортах, – це Анталія, і Мармаріс, а також Бодрум і Чешме, – проживання «не дуже дороге» порівняно з аналогами в Європі. Але для Туреччини такі розцінки все одно вищі за норму.

До слова, турецькі ресторатори змушені робити суттєві знижки у спробах залучити гостей.  За даними ЗМІ, туристичний сектор країни цього сезону переживає зниження активності, що й штовхає бізнес до відчайдушних заходів. Слідом за готелями почали робити знижки і ресторани. Хоча деякі ресторани скасували плату за обслуговування, деякі зробили 10-20% знижки.

Читайте також: Громадяни Туреччини знайшли спосіб заощадити на відпочинку у готелях

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: