Хорватія може віддати Україні стару військову техніку

Хорватія може віддати Україні стару військову техніку
До 2028 року Хорватія хоче закупити значну кількість нової військової техніки, зокрема, бойові машини, танки, ППО та артилерійські установки
фото з відкритих джерел (ілюстративне)

У результаті модернізації хорватської армії застарілу бронетехніку російського і югославського виробництва може бути передано Україні

Хорватія оновлює озброєння своєї армії. Стару бронетехніку російського і югославського виробництва влада країни може передати Україні. Про це повідомляє Vecernji list.

Довгостроковий план розвитку збройних сил Хорватії до 2028 року передбачає закупівлю значної кількості військової техніки, включно з бойовими машинами піхоти, танками, комплексами ППО і самохідними артилерійськими установками.

У квітні до Хорватії прибули перші шість із 12 винищувачів «Рафаль», і вже за рік ескадрилья буде повністю укомплектована. Ці закупівлі є історичними для Хорватії, яка вперше інвестувала 1,2 мільярда євро у військові потреби.

До 2026 року всі 62 бойові броньовані машини Bradley M2A2 ODS будуть відремонтовані та модернізовані на заводах Đura Đaković у співпраці з Bae Systems. Також у планах Міністерства оборони замовлення на виробництво 30 нових бронетранспортерів Patria, що доведе загальну кількість цих машин до 200. Нові бронетранспортери будуть оснащені баштами DUOS з 30-мм гарматами і протитанковими ракетами ізраїльського виробництва SPIKE.

Крім того, Хорватія планує посилити свої артилерійські підрозділи. Крім наявних 14 німецьких танкових гаубиць PzH 2000 калібру 155 мм, планується закупити додаткові установки. У планах також придбати мобільну артилерію на колесах, таку як шведський Archer або французький Caesar, обидва калібру 155 мм.

Міністерство оборони вже веде переговори з потенційними постачальниками, однак поставки затримуються через пріоритетне відправлення зброї в Україну. У результаті модернізації хорватської армії застарілу бронетехніку російського і югославського виробництва може бути передано Україні.

Нагадаємо, Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні. Туди ввійшли танки Leopard 1 A5, які Берлін передав спільною з Копенгагеном.

До слова, Іспанія у вересні передасть Україні ще одну батарею ЗРК Hawk.

Читайте також: У Росії закінчиться військова техніка у 2025 році? Розвідка Естонії зробила прогноз

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: