США вирішили вдарити митом по стратегічному товару із Китаю

США вирішили вдарити митом по стратегічному товару із Китаю
США збільшує мита на китайський уран
фото із відкритих джерел

Імпортне мито на імпорт урану з Китаю зросте з 7,5 до 25%

США підвищили мита на імпорт із Китаю цілої низки стратегічної сировини та продукції. Серед них – електромобілі, батареї до них, сонячні панелі, напівпровідники та критичні матеріали. Також під вищі мита потрапив і уран. Раніше в США розпочали розслідування, чи Китай не обходить санкції Вашингтона проти російського низькозбагаченого урану. Про це пише Reuters.

США підвищили імпортне мито на імпорт урану з Китаю. Ставка зросте з 7,5 до 25%.

«Підвищення тарифів у 2024 році застосовується щодо продуктів, які надходять у споживання або вилучаються зі складу для споживання 27 вересня 2024 року або після цієї дати», – йдеться у повідомленні торгового представника США у федеральному регістрі.

Раніше, у травні, президент США Джо Байден підписав закон про заборону імпорту російського низькозбагаченого урану з Росії, який набув чинності у серпні. Американським компаніям дозволили виключення до 2028 року. При цьому американська влада розпочала розслідування щодо Китаю.

Уряд США з'ясовує, чи Китай підтримує російську атомну промисловість, закуповуючи збагачений уран у сусіда і експортуючи власну продукцію в США», – пише Reuters.

Агентство зазначало, що у грудні минулого року, коли законопроєкт про заборону імпорту з Росії пройшов Палату представників, постачання низькозбагаченого урану з Китаю до США зросло до 242,9 тонн, згідно з даними Комісії з міжнародної торгівлі США. Тоді як раніше з 2020 року їх майже не було. У травні ж, коли Джо Байден підписав ухвалений Конгресом закон, із Китаю знову прийшла велика кількість урану – 123,8 тонни.

Представник департаменту Міненерго США заявив, що необхідно «переконатися, що російський уран не імпортується в рамках схеми експорту матеріалів, вироблених усередині країни, які інакше використали б у власних китайських реакторах. За даними Світового банку, експорт російського низькозбагаченого урану до Китаю різко зріс у 2022 та 2023 роках. Що також може пояснюватися активним розвитком ядерної енергетики у КНР.

Раніше міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на Саміті майбутнього у Нью-Йорку заявив, що країнам потрібно зміцнити верховенство міжнародного права, відмовитися від «закону джунглів». За словами Ван Ї, великі країни мають бути прикладом для інших.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: